Головна » 2024 » Березень » 18 » Найбільшу тварину, яка коли-небудь жила на Землі, показали вчені

Найбільшу тварину, яка коли-небудь жила на Землі, показали вчені

Зауроподи, гігантські чотирилапі динозаври з довгими шиями та хвостами, були довгий час відомі науці. Але недавні відкриття змінили наше уявлення про цих тварин, особливо про титанозаврів, які виявилися надзвичайно успішними та розповсюдженими по всьому світу.

Титанозаври, які з’явилися на початку крейдяного періоду, коли континенти були ще близькі один до одного, швидко поширилися по планеті. Їх різноманітність і розміри вражають: від найбільших динозаврів, таких як аргентинозавр, до найменших, розміром з африканського слона.

Особливістю титанозаврів було їхнє надзвичайно швидке зростання, схоже на зростання ссавців, що дозволило їм досягти гігантських розмірів лише за кілька десятиліть. Їхній раціон був різноманітним і включав рослини з різних середовищ. Цікаво, що титанозаври замінювали свої зуби дуже часто, приблизно кожні 20 днів.

Якби не катастрофічне зіткнення з астероїдом 66 мільйонів років тому, титанозаври, можливо, продовжували б існувати і сьогодні, оскільки вони були дуже пристосовані до свого середовища і мали успішні стратегії виживання.

Життя титанозаврів починалося з маленьких яєць, розміром з грейпфрут, з яких вилуплювалися крихітні дитинчата. На відміну від багатьох сучасних рептилій, які відкладають яйця та залишають їх, титанозаври, схоже, поверталися на одне й те ж місце для відкладання яєць, що свідчить про певну форму поведінки, пов’язану з розмноженням.

Дані з гнізд і копролітів (скам’янілих фекалій) вказують на те, що титанозаври мали різноманітний раціон, який включав як низькорослі рослини, так і листя та гілки дерев. Це розмаїття в їжі, разом з швидким темпом зростання, дозволяло титанозаврам ефективно використовувати доступні ресурси свого середовища.

Хімічний аналіз скам’янілих зубів і яєчної шкаралупи показав, що температура тіла титанозаврів була вищою, ніж у сучасних рептилій, але трохи нижчою за температуру тіла більшості птахів і ссавців. Це, разом із їхнім способом життя та харчування, свідчить про те, що титанозаври були дуже пристосовані до своїх екологічних ніш і могли конкурувати з іншими тваринами за ресурси.

Незважаючи на їхню гігантську величину та успішність, титанозаври вимерли разом з іншими динозаврами внаслідок зіткнення з астероїдом. Їхня відсутність після масового вимирання свідчить про те, що навіть найбільш пристосовані та розповсюджені види можуть зникнути через глобальні катастрофи.


За матеріалами: Новини сьогодні
18-03-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1617

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]