Головна » 2023 » Березень » 8 » Неочевидний наслідок вирубки лісів виявили науковці

Неочевидний наслідок вирубки лісів виявили науковці

Знищення лісових масивів має прямий зв’язок зі зменшенням кількості опадів у зоні на сотні та навіть тисячі кілометрів. Річ у тім, що дерева допомагають циркуляції вологи, тож якщо немає лісів, немає й опадів. Своєю чергою без дощів зникає рослинність —  виникає порочне коло, яке вкрай складно розірвати. Динаміка загрожує зниженням об’ємів врожаю і, як наслідок, голодом у вразливих районах.

Заборона розповідає про дослідження в університеті Лідса.

Зникнення лісів: на що впливає

Вирубка зелених насаджень призводить до багатьох негативних змін для навколишнього середовища. Одним із найнебезпечніших є втрата видів тварин і рослин через знищення їх ареалів проживання — близько 70% видів живуть саме у лісах, розповіли у природоохоронні організації Pachamama Alliance.

Серед інших глобальних наслідків виділяють:

  • збільшення парникових газів — відсутність дерев призводить до викиду в атмосферу великої кількості CO2. Ліси поглинають вуглекислий газ з атмосфери під час фотосинтезу, а от зрубані — навпаки, виділяють більше діоксиду вуглецю;
  • ерозія ґрунтів та затоплення — дерева допомагають землі утримувати воду та верхній шар ґрунту, що забезпечує ліс поживними речовинами для підтримки життєдіяльності. Без них ґрунт розмивається, фермери вимушені у навколишніх районах вирубати нові зони для облаштування полів. Земля з часом стає більш сприйнятливою до повеней, особливо в прибережних регіонах.

Дослідження в Лідсі

Неофіційні докази того, що мікроклімат у безлісих районах стає все сухішим, існували давно, але науково вони не були підтверджені. На початку 2023 року вчені з британського університету Лідса довели чіткий зв’язок між знищенням зелених масивів та ще одним негативним природним явищем — зменшенням кількості опадів, пише The Guardian.

Читайте також: Росія використовує міжнародну базу природоохоронних територій для легалізації свого перебування на території Криму

Вчені використали супутникові та метеорологічні записи за 2003-2017 роки в тропічних регіонах на обох півкулях планети. Навіть у невеликому масштабі вони виявили зниження опадів, але особливо тенденцію було помітно, коли площа ураженої території перевищувала принаймні 50 кв. кілометрів. А при 200 кв. км кількість опадів щомісяця зменшувалася на 0.25% на кожен відсоток втраченого лісу.

"Аналіз лісів Амазонки показав, що від 25% до 50% дощу, який випав в регіоні, має прямий зв’язок з деревами. Хоча ліс іноді називають легенями світу, він функціонує більше як серце, яке качає воду по всьому регіону", — каже один із авторів дослідження професор Домінік Спраклен.

Таким чином деградація у районі Амазонки, за його словами, наближається до переломної точки, після якої тропічні ліси більше не зможуть виробляти власні опади, а рослинність висохне. Процес може увійти в порочне коло, оскільки зменшення кількості опадів призведе до подальшої втрати лісів і підвищення вразливості до пожеж.

Ще одним прикладом є басейн Конго. Вчені вирахували, що падіння кількості опадів у регіоні до кінця століття досягне 16 мм на місяць.

"У всіх регіонах наслідки, ймовірно, будуть відчутні в містах і на сільськогосподарських полях за сотні чи тисячі кілометрів за межами вирубаного лісу. Врожайність може знизитися на 1.25% за кожні 10 процентних пунктів втрати лісового покриву", — резюмували у The Guardian.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-03-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1320

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]