Головна » 2021 » Червень » 17 » Новий орган виявлено у рослин

Новий орган виявлено у рослин

резуховидка таля

Поряд з мишами і дрозофілами рослини резуховидки Таля виступають популярними модельними організмами в генетиці, біології та фізіології.

За довгі роки їх досліджували, здавалося б, уздовж і впоперек. Вчені розглянули внутрішню структуру їх клітинних органел і навіть передачу світла до підземної частини рослин. Тим дивніше, що тільки тепер ботаніки помітили у резуховидок орган, про існування якого раніше не згадувалося.

Втім, розвивається він не у всіх рослин і лише в певних умовах. Про це Тімоті Гукін (Timothy Gookin) і Сара Ассманн (Sarah Assmann) написали в новій статті, опублікованій в журналі Development. Автори назвали це утворення “кантилем ” (cantil), від англійського слова cantilever — консольна балка, горизонтально виступає з будови і закріплена одним кінцем.

“Кантиль” дійсно відгалужується від основного стебла практично перпендикулярно. Вперше помітивши його, вчені подумали, що мають справу з випадковою мутацією або результатом хвороби. Лише багаторічні спостереження і експерименти показали, що це повноцінний орган рослини, появу якого запускає затримка цвітіння.

Резуховидка Таля-родич капусти, і сигналом цьому їй служить подовження періоду світлого часу доби. Якщо рослина повністю приготувалося до цвітіння раніше терміну, то може продовжити зростання, викинувши горизонтальний «кантиль». Мабуть, тому вчені так довго і не помічали його існування. У лабораторії, під штучним освітленням, резуховдки ростуть в особливому режимі, умови для утворення цього органу практично не з’являються. Невідомо, чи є аналогічні «кантилі» у інших рослин, як і те, яку функцію виконують такі горизонтальні відростки.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-06-2021
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1578

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]