Головна » 2016 » Листопад » 2 » ОБСЄ мовчки припиняє спостерігати за українською війною за допомогою безпілотників - Foreign Policy. Ексклюзив

ОБСЄ мовчки припиняє спостерігати за українською війною за допомогою безпілотників - Foreign Policy. Ексклюзив

 "Європейська організація, якій було доручено спостереження за смертоносним протистоянням урядових військ і підтримуваних Росією сепаратистів на сході України, втратила свій найефективніший інструмент спостереження за конфліктом - безпілотні літальні апарати дальньої дії, або дрони, - повідомляє Джон Хадсон у Foreign Policy.

- Програма з використання дронів дальньої дії була критично важлива для відстеження збройних нападів, визначення місця розташування забороненої зброї і численних порушень перемир'я. Однак, як стало відомо Foreign Policy, два місяці тому її було закрито, після того як кілька літальних апаратів стали мішенями ракет "земля-повітря" і зазнали глушіння за допомогою обладнання військового зразка".

"Операції з використанням БПЛА були припинені в серпні після низки ворожих дій, - сказала Наташа Раджакович, прес-представника Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ) - групи, яку світові держави уповноважили спостерігати за конфліктом. - Чисельність БПЛА в місії суттєво зменшилася".

"ОБСЄ не встановила відповідальних за загибель дронів через відсутність доступу до місць їхнього падіння. Високопоставлені американські й українські чиновники звинуватили підтримуваних Росією сепаратистів, що це вони стріляють по БПЛА, щоб приховати свої дії. Російська влада відмовилися дати коментар до цього матеріалу у відповідь на кілька прохань, проте Москва неодноразово заперечувала свою причетність", - йдеться в статті.

"Рішення ОБСЄ призупинити програму використання безпілотників, про яке раніше не повідомлялося, створює для організації велику сліпу зону. Крім того, воно викликає питання, як зможе протриматися перемир'я без третьої сторони, здатної виявляти його порушення, - зазначає автор. - Безпілотники дальньої дії найчастіше були єдиним способом спостерігати за районами, які в ході дворічного українського конфлікту найчастіше ставали об'єктами протистояння і вогнищами кровопролиття. Зараз протиборчі сторони часто не допускають неозброєні патрулі ОБСЄ в гарячі точки. Вночі від спостерігачів вимагають перейти в готелі, розташовані на відстані від бойових дій. безпілотники ОБСЄ Camcopter S-100 розв'язували обидві ці проблеми, літаючи над закритими зонами при денному світлі і використовуючи інфрачервоні камери, щоб фіксувати порушення після заходу сонця".

"Ці безпілотники дальньої дії були найважливішими спостерігачами, - сказав Foreign Policy колишній чиновник ОБСЄ. - Вони фіксували нескінченні порушення перемир'я, а також розміщення і пересування забороненої зброї".

"Однак їхня ефективність також зробила їх мішенню бойовиків, які прагнуть непомітно домогтися переваги над противником", - повідомляє автор.

"За словами згаданого вище чиновника ОБСЄ, загиблі безпілотники зробили фотознімки, публікації яких не хотіли заколотники", - передає Хадсон. "Те, що бойовики розжилися сучасним обладнанням для створення електронних перешкод, свідчить про високі можливості безпілотників", - зазначив згаданий чиновник, який побажав залишитися неназваним.

"Офіційно чиновники ОБСЄ, як і раніше, стверджують, що обидві сторони українського конфлікту відповідальні за порушення перемир'я, хоча в їхніх звітах часто містяться підказки, що говорять, хто відповідальний за конкретний інцидент. Обережна дипломатична мова організації - результат різноманітності її складу. Група, до якої входять 57 країн, в тому числі головні противники - Україна і Росія, ухвалює рішення за спільною згодою", - йдеться в статті.

Переклад Inopressa.ru


За матеріалами: Новини сьогодні
02-11-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1837

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]