Головна » 2013 » Грудень » 6 » Opinione. "Майдан Україна": ставки зроблено, гра триває

Opinione. "Майдан Україна": ставки зроблено, гра триває

Результат протистояння між маніфестантами, що вимагають вступу України до ЄС, і владою Києва ще не очевидний, пише Стефано Маньї в італійській газеті Opinione.

"Це ми - ваші молодші брати. Ми говоримо про свободу - ви за неї воюєте", - така думка починає поширюватися в середовищі російських дисидентів, серед яких і Борис Нємцов, що дозволив себе заарештувати 1 грудня разом з іншими російськими активістами біля будівлі українського посольства в Москві. Битва, що розігрується на вулицях Києва, дійшла й до російської столиці, пише кореспондент у Москві, розповідаючи про акції протесту проти проросійського уряду, який усвідомлено викреслив Україну з Угоди про партнерство з Євросоюзом.

"Ми підтримуємо український шлях до європейської інтеграції, - заявив Нємцов. - Підтримуючи Україну, ми підтримуємо і самих себе". 30 російських письменників і поетів підписали відкритого листа маніфестантам Києва, в якому заявили: "Ваша боротьба за право обирати ваше майбутнє буде важкою, але ми сподіваємося на ваш успіх. Це має стати сигналом і для нас у Росії про те, що ми в змозі захищати наші права і свободи. Ми - з вами". Виступи в Києві відбуваються саме в другу річницю московських масштабних мітингів протесту проти перемоги на виборах "Єдиної Росії", пише автор статті.

"ЄС також починає демонструвати конкретний інтерес до подій на Євромайдані. Міністр закордонних справ Німеччини Ґідо Вестервелле зустрівся з лідерами опозиції Арсенієм Яценюком і Віталієм Кличком, а також з маніфестантами. Польські політики перебувають в Києві від початку протестів. Найактивнішими з представників колишнього СРСР є грузини", - повідомляє кореспондент.

"Грузини не забувають досвід своєї Революції троянд, - йдеться в статті. - В Україні ставка в грі висока: успіх протистояння Януковичу може захитати всю "систему Путіна" - модель, засновану на економічній і політичній залежності (республік) від Росії, на великих державних інтересах і контролі над ЗМІ. "Система Путіна" діє, поки її підтримує населення, олігархів приборкано погрозами і (або) лестощами, а європейські уряди демонструють більшу близькість до інтересів Москви".

"Євромайдан, беручи до уваги кількість протестувальників, можна назвати справжньою революцією. Майже півмільйона неозброєних громадян готові протистояти спеціально підготовленій поліції. Але якщо зрозуміло, що ставка в грі висока, то її результат ще цілком непередбачуваний, - вважає автор. - Все буде залежати від реакції уряду України, який учора висунув ультиматум: або протягом п'яти днів маніфестанти звільнять майдан Незалежності, або втрутиться поліція, яка буде діяти ще жорсткіше, ніж раніше. Партія ще тільки починає розігруватися".

Переклад InoPressa


За матеріалами: Новини сьогодні
06-12-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11127

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]