Головна » 2023 » Квітень » 4 » Перший череп шаблезубого кота виявлено в Америці

Перший череп шаблезубого кота виявлено в Америці

Повний скам'янілий череп шаблезубого кота (Smilodon fatalis) був виявлений на березі річки Іст-Нішнаботна на південному заході Айови. Результати радіовуглецевого аналізу датують череп від 13605 до 13460 років н.е. Про це пише The history blog.

Шаблезубі кішки вимерли після того, як льодовики почали відступати близько 13 285 років тому, тому цей екземпляр був одним із останніх на континенті.

Дуже небагато скам'янілих смилодонів були знайдені десь у Північній Америці за межами Ранчо Ла Бреа, Каліфорнія (місце знаменитих кар'єрів Ла Бреа Тар Пітс), і в основному це окремі зуби, кістки та часткові черепи. Повний череп сам винятковий, і цей зразок особливо примітний як перше свідчення того, що хижак пізнього плейстоцену колись блукав по території сучасної Айови.

"Ми думаємо, що південний захід Айови в цей період був парковою зоною з ділянками дерев, що перемежовуються трав'янистими просвітами, чимось схожим на сьогоднішню центральну Канаду", - сказав Меттью Хілл, доцент археології в штаті Айова. "Кішка жила б поруч з іншими вимерлими тваринами, такими як лютововк, гігантський короткомордий ведмідь, довгоносий пекарі, плоскоголовий пекарі, олень-лось, вівцебик і гігантський наземний лінивець, а також, можливо, кілька бізонів і мамонтів".

фото: thehistoryblog.com

Порівняння черепа з Айови з черепом з того ж діапазону дат, знайденим у Ла-Бреа, показує, що на момент смерті велика кішка була нестатевим зрілом самцем у віці близько двох або трьох років. Його черепні шви не були повністю сформовані, а на його молярах та премолярах не було зношування, що вказувало на те, що вони були недавніми прорізуваннями. Цей молодий кіт, звичайно, все ще був величезний. За оцінками дослідників, він важив близько 550 фунтів, що приблизно на 100 фунтів більше за його дорослий максимум і на 150 фунтів більше, ніж середній африканський лев-самець сьогодні.

Один з вражаючих довгих іклів, що дали цим кішкам своє ім'я, зламаний, а невеликий знос виступу, що залишився, вказує на те, що істота померла не більше ніж через кілька днів після того, як було поранено. Навряд чи це збіг. Травма шаблезубого кота (може бути, невдалий напад на видобуток?), мабуть, вбила його.


За матеріалами: Новини сьогодні
04-04-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1288

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]