Головна » 2017 » Січень » 9 » По-закарпатськи - самогоноваріння

По-закарпатськи - самогоноваріння

Чергове подорожчання алкоголю викликало пожвавлення торгівлі горілкою власного приготування. Якщо магазинний продукт наразі коштує від 80 грн. за півлітра, то домашній –30-35 грн. Колись самогоноваріння вважалося серйозним правопорушенням, нині ж Кримінальний Кодекс України не визнає приготування домашньої оковитої злочином, хоча за продаж фальсифікату( ст. 164 КУпАП)  можна поплатитися штрафом, розміром 17 тисяч гривень.

Особливості національного самогоноваріння

На жаль, протягом останнього часу Україна опинилася у «чорному списку» за рівнем пияцтва. Наразі наша держава за кількістю вживання алкоголю займає перші позиції у світі. За даними ВООЗ, протягом року на одну людину в нас припадає 13,9 літрів спожитого  спирту.

У той же час горілчаний підпільний бізнес, незважаючи на те, що з ним борються правоохоронці, стає дедалі популярнішим і прибутковішим.

Зокрема, у кінці грудня поліція вилучила в 25-річного хустянина три тисячі пляшок «лівої» горілки. 20 лютого співробітники оперативного та слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області виявили в одному з сіл Хустського району 2300 пляшок фальсифікованого алкоголю. У березні біля Хуста правоохоронці затримали «Мерседес» із 20 коробками спиртного без назви, акцизних марок та будь-яких супровідних документів. І подібних випадків дуже багато.

Проте, як правило, до таких протиправних дій вдаються виключно окремі спритники. Населення, зазвичай, варить самогон для себе чи для сусідів, родичів, знайомих. Продають наші краяни 90-градусну оковиту в основному малими дозами. За сьогоднішніх непростих умов – тільки аби вижити… Хоча в Закарпатті домашню горілку з діда-прадіда у багатьох населених пунктах «готують» як борщ – до родинних та релігійних свят. Вона є невід’ємним атрибутом багатьох застіль, як екологічно чистий натурпродукт. І все ж… із року в рік чимало краян потрапляють до медичних установ саме через отруєння самогоном. Чи то продукція в декого виходить неякісна, чи просто відсутнє почуття міри у тих, хто споживає домашній алкоголь?

Настоянка, що цінніша за долари

Колись, за часів Австро-Угорщини, на території Закарпаття самогон був показником рівня достатку родини і дарувався гостям, як найцінніший подарунок. Сьогодні – все майже з точністю до навпаки. Утім… так вважають далеко не всі.

-У нас вміють варити домашню горілку майже в кожній сім’ї, правда, займаються непростим ремеслом лише одиниці. Але рокосівський самогон у радянські часи був навіть на столі Леоніда Брежнєва, – каже пан Василь із присілка Вертеп.

Варять мешканці Хустщини «спиртівку» виключно на джерельній воді, тож і виходить вона прозорою, мов сльоза.

-Переважно використовуємо старі джеми, варення. Однак для «слив’янки» навмисне заготовляємо сливи. Вмію «гнати» й буранчанку, однак вона у нас непопулярна. Можна також варити самогон із будь-яких ягід, зерна. Знаю рецепти і домашнього бальзаму, і усіляких лікерів. Напоями пригощаю друзів, але ніколи не продаю, вони насправді дорожчі за будь-які долари, адже є цілющими. Щоправда, алкоголем ніколи не можна зловживати, бо тоді він перетворюється на «зброю», що вбиває, – каже майже 80-річна бабуся Марія.

На жаль, менталітет часів «сухого закону» вселив у серця краян підсвідомий страх. Фотографуватися знавці самогонного ремесла бояться, дозволяють зняти лише саморобний пристрій для виготовлення диво-напоїв.

Слив’янку п’єш – сто літ проживеш?

Василь Плиска – справжній народний лікар, який знає рецепти спеціальних настоянок трав на самогоні. Мешкає він у Хусті.

-За фахом я економіст. Таємниці спиртотерапії пізнав самотужки, із книжок. Читав багато угорською, німецькою та чеською мовами. У нас колись придбати подібні підручники було неможливо, але вдома збереглися дідові старовинні енциклопедії, – розповідає 56-річний чоловік.

Ні в якому разі пан Василь не пропагує вживання алкогольних напоїв, усі свої настоянки він рекомендує пити ложками, а то й краплями… по кілька на добу.

-Як основа для всіх напоїв потрібен, перш за все, якісний спирт чи коньяк. Я із виноградного вина спочатку варю самогон. Потім роблю коньяк. Для цього додаю в напій (на три літри) жменю перегородок грецьких горіхів, по столовій ложці чорного чаю, ванільного цукру та тмину, 5-7 штук ароматизованої кулінарної гвоздики та 2-3 грами лимонної кислоти. Ця суміш, щільно закупореною, має відстоятися протягом тижня. Фільтрую її через марлю або бинт, – розповідає знавець алкогольних тонкощів.

Як наголошує Василь Плиска, потрійно перероблений продукт (вино – горілка – коньяк) уже сам по собі є цілющим, але за розумного додавання до нього інших компонентів може допомогти позбутися практично всіх недуг.

-У домашній аптечці варто мати по маленькій скляночці різних відварів. Скажімо, настояна протягом тижня у рівних пропорціях домашня «горілка» та корінь аїру втамовують зубний біль. 10 яєць «плюс» десять пропущених через м’ясорубку лимонів, відстояні впродовж 14 днів із додаванням 0,5 л. коньяку та 0,5 л. меду зцілюють захворювання верхніх дихальних шляхів. Якщо 50 гр. березових бруньок залити 0,25 л. алкогольного продукту і дати настоятися 10 днів, приймаючи по чайній ложці (розводячи з водою) за 20 хв. до вживання їжі протягом двох тижнів, про кишково-шлункові захворювання можна забути. Також при застуді корисно розтирати тіло настоянкою, робити компреси. Дуже ефективними є маски на волосся. Для цього до домашнього «спирту» треба лише додати листя шавлії, ромашки, кореню подорожника та будь-якого шампуню, – запевняє пан Василь.

Загалом у доробку хустянина більше сотні різних рецептів. Найбільше з них – для чоловіків. Як радить Василь Плиска, усім представникам сильної статі, особливо після 35 років, корисно підтримувати організм настоянкою із 25 гр. кореня калгану (карпатський женьшень), 0,5 л. саморобного коньяку та 0,5 л. меду. Але приймати потрібно лише по чайній ложці один раз на добу і ні в якому разі не передозувати препарат.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1957

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]