Головна » 2016 » Жовтень » 14 » Подробиці організації першої зустрічі "нормандської четвірки" Олланд розповів

Подробиці організації першої зустрічі "нормандської четвірки" Олланд розповів

Якщо Путін "що-небудь ще" зробить в Україні, то Україна отримає зброю й увійде в НАТО, сказав президент Франції Франсуа Олланд.

Його слова цитуються в книзі журналістів газети Le Monde, яка написана на основі бесід з Олландом, передає RFI.

"Я думаю, інтерес Путіна полягає в тому, щоб продемонструвати прозорливість, заспокоїти гру, привласнити те, що він уже взяв (Крим) і більше там (в Україні) нічого не робити. Якщо він там ще що-небудь зробить, тоді будуть ще санкції, Україні поставлять зброю, і вона увійде в НАТО", - сказав президент Франції.

Олланд розповів як організовувалася перша після окупації Криму зустріч новообраного тоді президента України Петра Порошенка і Володимира Путіна на церемонії святкування 70-річчя висадки союзників у Нормандії.

Роль напарниці в "миротворчій місії" президент Франції запропонував канцлеру Німеччини Ангелі Меркель.

Олланд особисто сказав Путіну по телефону, що запросив Порошенко на церемонію, яка відбулася 6 червня 2014 року. "На іншому кінці дроту "цар кидає блискавки": "Чи означає це, що я не повинен приїжджати, що ви не хочете мене бачити?".

Після телефонних переговорів Олланда, Меркель і Путіна російський президент погодився приїхати і, щоб підкріпити домовленість, президент Франції передав особистий лист журналістом радіо Europe 1, який їхав в Сочі на інтерв'ю до Путіна.

5 червня напередодні церемонії Путін "здається, перебував у доброму гуморі" та сказав Олланду, що готовий розмовляти без камер і фото. Вранці 6 червня Меркель отримує остаточно згоду від Порошенка.

Зустріч пройшла в замку Бенувіль в Нормандії. "Путін і Порошенко, боячись підступу, тримаються насторожено. У великому залі замку панує надзвичайно напружена атмосфера": "Путін міряє холодним поглядом велетня Порошенка", викликаючи побоювання Меркель за хід переговорів, які ще навіть не встигли початися".

Меркель запросила особистого фотографа французького президента, щоб розрядити атмосферу. Путін каже, що це було не передбачено і після умовлянь погоджується сфотографуватися "для історії". Фотографію опублікували тільки в серпні 2016 року.

Тоді почалася перша зустріч, як її пізніше назвали, нормандської четвірки.

"Відчувалося, що Путін вів жорстку гру", а Порошенко, який не мав президентського досвіду, здається, відчував "фізичний страх", - говорить Олланд.

За словами французького президента, він звернувся до Порошенка із закликом припинити військову операцію на сході України, а до Путіна - з вимогою вплинути на проросійських сепаратистів, а також закликав сторони розпочати мирні переговори під егідою ОБСЄ.

Путін не погодився, але висловив готовність "зберегти нормальні відносини з Україною", за умови, що Київ гарантує платежі за російський газ. У відповідь Порошенко зажадав визнання виборів в Україні і щоб Путін відмовився від застосування сили для так званої "захисту російськомовного населення".

"Путін дратується", бажаючи запевнити присутніх у тому, що не може контролювати дії сепаратистів.

Олланд згадує, що бесіда зав'язалася через п'ятнадцять хвилин і вдалося встановити перший контакт між протиборчими сторонами і "уникнути загострення конфлікту".

"Так, це був вдалий хід", - згадує Олланд "без удаваної скромності".

На питання, чи зберіг Олланд довіру до Путіна, через три тижні після підписання друге мінських угод президент Франції відповів: "Довіра - це голосно сказано".

Олланд продовжує сподіватися, що нормандські переговори призведуть до світу, але посилається він при цьому на прагматичні міркування - загроза нових санкцій і можливість поставок Україні зброї.

Відзначимо, раніше західні лідери країн-учасниць "нормандської четвірки" не змогли затвердити дату нової зустрічі. 


За матеріалами: Новини сьогодні
14-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1751

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]