Головна » 2022 » Червень » 24 » Понад 150 культурних об'єктів зруйновано в Україні під час війни - UNESCO

Понад 150 культурних об'єктів зруйновано в Україні під час війни - UNESCO

культурний об'єкт руйнація

У четвер, 23 червня, спеціалізована установа Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (UNESCO) опублікувала оновлені дані оцінки збитків, завданих культурним об'єктам України з початку російського військового вторгнення до цієї країни 24 лютого 2022 року.

За даними проведених експертами перевірок, внаслідок бойових дій було частково або повністю зруйновано 152 культурні об'єкти, у тому числі 70 релігійних споруд, 30 історичних будівель, 18 будинків культури, 15 пам'ятників, 12 музеїв та 7 бібліотек.

Три чверті пошкоджених об'єктів сконцентровано у трьох регіонах: у Донецькій області, де, як і раніше, особливо інтенсивні бойові дії – пошкоджено 45 об'єктів культури, у Харківській області – 40 пошкоджених об'єктів, та у Київській області – 26 пошкоджених об'єктів.

"Необхідно покласти край цим неодноразовим нападам на українські культурні об'єкти. Культурна спадщина у всіх його формах ніколи не повинна бути об'єктом нападів. Я знову звертаюся із закликом поважати міжнародне гуманітарне право, зокрема Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту", – заявила генеральний директор UNESCO Одре Азулі.

"З початку війни Генеральний директор UNESCO ініціювала низку надзвичайних заходів, щоб максимально запобігти руйнуванню. Організація надавала технічну консультативну допомогу фахівцям з питань культури на місцях з метою захисту будівель та проведення інвентаризаційних робіт. Було визначено укриття для захисту об'єктів, які можна було переміщати, а також були посилені протипожежні заходи.

UNESCO також підтримала українську владу в маркуванні культурних об'єктів відмітною емблемою Блакитного щита. Цей символ вказує на те, що об'єкт захищений Гаазькою конвенцією 1954. Таким чином, будь-яке порушення вважається порушенням міжнародного права і може стати предметом судового розгляду щодо винних. Слід також зазначити, що на сьогоднішній день жоден із семи об'єктів Всесвітньої спадщини UNESCO не постраждав", – сказано у прес-релізі UNESCO.

"Виявляючи та документуючи пошкодження та руйнування культурних об'єктів, UNESCO не тільки попереджає про серйозність ситуації, але й готується до майбутньої реконструкції. Хоча ще зарано розпочинати проекти, Організація Об'єднаних Націй вже створила фонд, призначений для діяльності на підтримку України, та оголосила про збір внесків від своїх держав-членів з метою швидкого реагування. З цією ж метою UNESCO в даний час займається створенням цільової групи з охорони культурних цінностей, що базується в Києві, яка незабаром направить на місця місію експертів з питань спадщини", – говориться у повідомленні.


За матеріалами: Новини сьогодні
24-06-2022
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11255

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]