Головна » 2024 » Червень » 6 » Порушення закону про мову: як вірно на нього реагувати

Порушення закону про мову: як вірно на нього реагувати

Активісти громадської організації "Простір свободи" створили порадник, який містить покрокову інструкцію щодо того, як діяти у випадках порушення мовного закону.

Збірку настанов оприлюднило Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти.

У пораднику наведено алгоритм дій у випадку виявлення порушення Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" у сфері послуг, освіті, державних і комунальних установах, під час публічних заходів та на роботі.

Наприклад, якщо обслуговування у сфері послуг здійснюють російською чи іншими мовами або на товарах, меню, каталогах містяться написи виключно недержавною мовою, слід:

  • звернутися до працівника закладу, в якому відбулося порушення, із ввічливим проханням виправити ситуацію;
  • якщо порушення не ліквідоване, звернутися до менеджера, власника чи адміністратора;
  • якщо і в цьому випадку недоліки не усунули, варто зателефонувати чи надіслати листа до центрального офісу чи гарячу лінію компанії;
  • коли і це не допомагає – слід написати офіційну скаргу Уповноваженому із захисту державної мови.

"Це не потребує спеціального часу, робіть це під час звичних контактів із обраними Вами надавачами послуг. Кожна Ваша перемога – це мінус одна проблема. А коли це роблять тисячі людей по всій країні – зміни стають повсюдними", – зазначають активісти, які створили порадник.

 Крім інформації про те, як слід вчинити у випадку недотримання законодавства, інструкція містить гіперпосилання та QR-коди на нормативно-правові, судові акти, інформаційні матеріали та форми електронних скарг.

У пораднику закликають українців не ігнорувати порушення, а наполягати на дотриманні вимог мовного закону. Водночас його автори звертають на те, що порушенням закону про мову не можна вважати:

  • дублювання інформації іншими мовами за наявності українськомовного варіанту, як-от меню державною та російською/англійською мовами;
  • спілкування персоналу недержавною у комунікації між собою;
  • індивідуальне обслуговування клієнта іншою мовою з його ініціативи.

У пораднику зазначають, що українці можуть також вдаватися до публічного розголосу у випадку, коли порушення має зухвалий чи загрозливий характер, що унеможливлює швидке вирішення питання.

Зокрема, свідки можуть розміщувати дописи в соцмережах, звертатися за допомогою до журналістів та ГО "Простір свободи", аби спільними зусиллями досягти справедливості.

Ознайомитися з повним текстом порадника можна тут.

Нагадаємо, уповноважений із захисту державної мови наголосив, що відповідальність за порушення мовного закону мають нести керівники шкіл, якщо недотримання відбулося під час навчального процесу.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-06-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1547

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]