Головна » 2019 » Червень » 3 » Проектом закону РФ про учасників радянського вторгнення 1968 року Чехія обурена

Проектом закону РФ про учасників радянського вторгнення 1968 року Чехія обурена

Чехія обурена проектом закону РФ про учасників радянського вторгнення 1968 року

Міністерство закордонних справ Чехії розкритикувало проект закону Росії, яким статус ветерана бойових дій може поширитися на військовослужбовців СРСР, які брали участь у вторгненні до Чехословаччини.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на прес-службу відомства.

МЗС Чеської Республіки опублікувало резолюцію щодо проекту федерального закону Росії "Про зміни та доповнення до федерального закону про ветеранів".

"У серпні 1968 року Чехословаччина була окупована більшістю країн Варшавського договору при грубому порушенні міжнародного права, проти волі законних представників країни того часу і абсолютної більшості її громадян. Хоча Міністерство закордонних справ з повагою ставиться до того, що питання соціальної політики є внутрішньою справою кожної країни, з іншого боку, воно серйозно стурбоване аргументацією поправки до закону, сформульованої як "виконання завдань при придушенні спроби державного перевороту і забезпеченні стабілізації ситуації в ЧССР на період масштабної військово-стратегічної операції військ країн-членів Варшавського договору з 21 серпня до листопада 1968 року".

Міністерство закордонних справ Чеської Республіки вказує, що Договір про дружні відносини і співробітництво між Чеською Республікою та Російською Федерацією, підписаний президентами двох країн у серпні 1993 року ясно вказує на бажання обох країн у взаєминах "покінчити з тоталітарним минулим, пов'язаним з неприпустимим застосуванням сили проти Чехословаччини в 1968 році і подальшим невиправданим перебуванням радянських військ на чехословацькій території".

"Ми виходимо з припущення, що російська сторона вважає цей договір чинним і не допустить кроків, що ставлять під сумнів його зміст", - додали у Празі.

Ще 2016 року три депутати Держдуми Росії від КПРФ запропонували присвоїти учасникам сил вторгнення статус військових ветеранів. 30 травня 2019 року в Державній думі пройшов круглий стіл, на якому розглядався внесений фракцією КПРФ законопроект "Про розповсюдження статусу ветерана бойових дій на військовослужбовців Збройних сил СРСР, яких надсилали до Чехословаччини в серпні 1968 року в складі військ Варшавського договору".


За матеріалами: Новини сьогодні
03-06-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1678

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]