Головна » 2018 » Травень » 8 » Провели овець на полонину на Хустщині

Провели овець на полонину на Хустщині

Заступник голови районної ради Михайло Калинич взяв участь у колоритному дійстві на території села Горінчова

Проводи овець на Полонину – колоритне дійство, яке вже стало традиційним святом, що проводиться у селі Горінчові.

Уже декілька років поспіль захід проводиться 6 травня, у день святого Юрія на території господарського двору, що з недавніх пір став фермерським господарством «Маленький рай».

Як відзначають старожили вищезазначеного населеного пункту, ця традиція в селі живе вже багато віків. Та в кінці 80-их років ХХ століття її було призабуто.

За останні роки освячення овець було відновлено за сприяння та активної участі Василя Шимона – мешканця Горінчова, який відновив не лише традицію освячення, а й згуртував навколо себе людей, які полюбляють займатися вівчарством.

Завдяки місцевим ентузіастам у Горінчові вівчарство стало настільки популярною справою, що майже в кожному дворі цього мальовничого села можна побачити одне чи двійко кіз.

З кожним роком зростає і поголів’я овець, які на день святого Юрія всі господарі зганяють в одну купу, наймають відповідальних вівчарів і відправляють їх на Полонину, де вівці пасуться аж до перших заморозків.

Цьогорічне святкування згуртувало на території «Маленького раю» сотні мешканців Горінчова та навколишніх населених пунктів. Освячення проходило за участі заступника голови Хустської районної ради Михайла Калинича, горінчівського сільського голови – Михайла Григанича та власника господарського двору – Василя Шимона.

Місцевими священиками проведено урочистий молебень, після чого овець випускають у далекі гори. Потужності святкуванню додали і епатажні вокалісти із Закарпаття – Іван Пилипець, Аліна Паш та молоді таланти Хустщини.

Малечі теж було чим зайнятися – цілісінький день вони кружляли на «ромашці», стрибали на батуті, а екстремали літали на сальто. За відновлення такої чудової традиції заступник голови районної ради Михайло Калинич щиро подякував місцевим ентузіастам, а Василя Шимона нагородив почесною грамотою Хустської районної ради.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-05-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1741

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]