Головна » 2024 » Березень » 8 » Рада керівників МАГАТЕ закликала росію терміново повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

Рада керівників МАГАТЕ закликала росію терміново повернути Україні контроль над Запорізькою АЕС

Рада керівників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) ухвалила підготовлену Україною резолюцію, що росія має негайно повернути контроль над Запорізькою АЕС Україні. Про це повідомило Міністерство енергетики України.

Документ закликає росію терміново вивести із ЗАЕС весь несанкціонований персонал, включно з військовими, і негайно повернути станцію під повний контроль компетентних органів України.

У Міненерго зазначили, що це необхідно для безпечної та надійної експлуатації Запорізької атомної станції.

"росія відкрито демонструє ворожість до агентства й свідомо підриває довіру до системи нерозповсюдження. Підтримуючи сьогодні розроблену Україною резолюцію, країни надсилають чіткий сигнал росії припинити свою незаконну діяльність", — вважає міністр енергетики України Герман Галущенко.

За його словами, "майбутній розвиток атомної енергетики у світі може зупинити навіть будь-яка незначна аварія на Запорізькій АЕС".

"В ухваленому документі, окрім цього, висловлюється серйозне занепокоєння нестабільним станом ядерної безпеки й захищеності на ЗАЕС, особливо відсутністю належного кваліфікованого персоналу на майданчику, прогалинами у проведенні планово-попереджувальних робіт, відсутністю надійних ланцюгів постачання, вразливим станом водопостачання, зовнішнього електропостачання та встановленням протипіхотних мін у буферній зоні між внутрішнім і зовнішнім периметром установки", — йдеться в релізі.

ЗАЕС опинилася під окупацією російських військових на початку березня 2022 року й відтоді працює під їхнім контролем. Станцію кілька разів повністю відʼєднували від енергомережі. З вересня 2022 року на станції перебуває місія МАГАТЕ. Україна наполягає на виведенні російських окупантів зі станції. Володимир Зеленський наголошує, що поки на ЗАЕС перебувають російські солдати, "світ залишається на межі радіаційної катастрофи".


За матеріалами: Новини сьогодні
08-03-2024
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1590

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]