Головна » 2015 » Червень » 12 » Річки Закарпаття забруднюють нафтопродукти державного підприємства

Річки Закарпаття забруднюють нафтопродукти державного підприємства

Як повідомлялось раніше, 20 травня 2015 року стався витік дизпалива на місці несанкціонованої врізки на 303 км траси № 1 продуктопроводу, що належить ДП “Прикарпатзахідтранс” м. Рівне, поблизу с. Тихий, Великоберезнянського району.

Державною екологічною інспекцією у Закарпатській області з виїздом на місце 21 травня 2015 року було зафіксовано забруднення грунту та поверхневих вод безіменного потічка та потічка Тихий, лівої притоки р. Уж.

Вміст нафтопродуктів у поверхневих водах транскордонної річки Уж не перевищував гранично допустимих концентрацій для водойм відповідної категорії. Роботи по ліквідації наслідків розгерметизації відводу несанкціонованої врізки велися аварійною бригадою лінійної виробничо-диспетчерської станції “Дубриничі” ДП “Прикарпатзахідтранс”.

Було встановлено бонову загороду на потічку Тихий, гідрозатвор на потічку Тихий у Великоберезнянському районі та бонову загороду на напівстаціонарній вловлюючій споруді на р. Уж в районі с. Заріччя, Перечинського району.

З метою вловлення розлитого нафтопродукту на потічку Тихий застосовано сорбент-біодеструктор “Еконадін” у кількості 80 літрів.

Проведено збір забрудненого нафтопродуктом грунту в кількості 1м3, який вивезено в шламонакопичувач на ЛВДС “5С” в с. Смига Дубнівського району Рівненської області.

В ході ліквідації аварії з поверхні води потоку Тихий на боновій загорожі та гідрозатворі зібрано 2,5 м3 суміші дизельного пального і води, яку вивезено на ЛВДС “Дубриничі” для відстоювання.

З метою здійснення державного нагляду (контролю) за ходом ліквідації наслідків аварії та ефективності вжитих заходів державні інспектори виїздили на місце аварії 22, 26, 29 травня, 03 та 09 червня 2015 року, проводили відбори проб та їх інструментально-лабораторні дослідження.

Всього було відібрано та проаналізовано 49 проб поверхневих вод та 8 проб грунтів. Станом на 10 червня 2015 року вміст нафтопродуктів у поверхневих водах потічка Тихий та транскордонної річки Уж не перевищує гранично допустимих концентрацій для водойм відповідної категорії.

Після проведення робіт по очистці земельної ділянки вміст забруднюючих речовин у відібраних пробах грунту не перевищує фонових показників.

Держекоінспекцією проведено розрахунок розмірів збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів на суму 1047 гривень.

Після отримання даних про категорію земель буде проведено розрахунок збитків, завданих державі внаслідок забруднення земельних ресурсів. Для встановлення винних осіб у забрудненні навколишнього природного середовища та притягнення їх до відповідальності Держекоінспекцією направлено матеріали до правоохоронних органів.

За фактом несанкціонованої врізки Перечинським РВ (з обслуговування Перечинського та Великоберезнянського районів) УМВС України внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 292 КК України.


За матеріалами: Новини сьогодні
12-06-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11058

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]