Головна » 2020 » Січень » 1 » Ряд злочинних схем вчинених за участі посадовців розкрито на Закарпатті

Ряд злочинних схем вчинених за участі посадовців розкрито на Закарпатті

На Закарпатті розкрито ряд злочинних схем вчинених за участі посадовців

Незаконні масові порубки та подальші перепродажі деревини, знищення річок незаконними заборами піщано-гравійних сумішей та інші злочини проти довкілля, в результаті, можуть призвести до припинення існування цілих екологічних систем.

Особливо цинічними є вчинення цих злочинів керівництвом, посадовими та службовими особами тих установ, які в першу чергу, зобов’язані контролювати питання дотримання встановлених норм та оберігати довкілля від незаконних посягань.

Саме тому правоохоронними органами регіону проводиться системна робота із викриття і припинення такої протиправної діяльності.

Вирубки лісів, на жаль, одна з тих топових тем, про яку згадують, коли мова заходить про Закарпаття.

Очевидно, що найбільша шкода спричиняється саме службовими злочинами. Деколи їх скоюють за недбалості, проте найчастіше – за сприяння і координації посадовців, які, власне, зобов’язані захищати ліси від незаконних порубок.

Цьогоріч, на Закарпатті спільними зусиллями регіональних прокурорів, співробітників СБУ та ДБР, викрито ряд чиновників та службових осіб, які задля отримання вигоди, організували цілі схеми із вирубки лісу, його необлікованої продажі та, у окремих випадках – контрабанди.

Усього, з початку поточного року правоохоронними органами регіону здійснювалось досудове розслідування у 22 кримінальних провадженнях у лісовій сфері вчинених посадовими особами. З них 17 – за ознаками злочинів передбачених ст. 364 КК України (зловживання службовим становищем), 3 – за ст. 368 КК України (отримання неправомірної вигоди), та по одному за ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) і контрабанда лісу (ст. 201-1 КК України).

Так, цього року завершено слідство і прокуратурою Закарпатської області скеровано до суду обвинувальний акт стосовно начальника Закарпатського обласного управління лісомисливського господарства, його першого заступника, а також керівника ДП «Ужгородське ЛГ».

У ході досудового розслідування встановлено, що начальник Закарпатського ОУЛМГ спільно з першим заступником ЗОУЛМГ та директором Ужгородського лісового господарства, у період 2016 року, зловживаючи службовим становищем допустили, на думку правоохоронців, незаконні порубки деревини на території природно-заповідного фонду «Ужгородського ЛГ».

Так, безпосередньо керівник ЗОУЛМГ, як вважає слідство, незаконно підписав план проведення вирубок лісів на території лісництва, на підставі чого керівник місцевого лісового господарства, за попереднім погодженням з першим заступником начальника ЗОУЛМГ безпідставно видав та погодив лісорубні квитки.

В подальшому, за версією слідства, на підставі цих документів на території природно – заповідного фонду незаконно проведено санітарні рубки. Загальна сума заподіяних збитків, відповідно до висновків експерта, склала понад 2,6 млн грн. Зараз ця справа слухається в Ужгородському міськрайонному суді.

У рамках окремих проваджень встановлюються обставини незаконних масових вирубок дерев на території природно-заповідних фондів за сприяння посадових осіб різних лісомисливств.

Так, на Тячівщині встановлено, що за сприяння службової особи Мараморошського природоохоронного науково-дослідного відділення співробітниками Карпатського біосферного заповідника незаконно вирубано 98 дерев на території заповідника, який відноситься до природоохоронної та науково-дослідної установи міжнародного значення. В подальшому цю необліковану деревину продано третім особам. Сума заподіяних збитків склала понад 500 тис гривень. Наразі, одному із організаторів вказаної незаконної схеми повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем. Триває подальше досудове розслідування.

На Іршавщині зібрано докази причетності службової особи Ільницького лісництва НПП «Зачарований Край» у незаконній порубці 84 дерев на території національного природного парку, при тому, що відповідно до своїх посадових обов’язків, лісівник був відповідальний за їх збереження. Підозрюваний не облікував цю деревину, маючи на меті безкоштовно передати її третім особам. За оцінками експертів, сума збитків завданих державі від протиправних дій працівника лісництва становить понад 188 тисяч гривень. Лісівнику повідомлено про підозру у даному злочині. Триває подальше досудове розслідування.

У листопаді 2019 року прокурорами спільно із СБУ викрито ймовірне зловживання службовим становищем посадовими особами одного із структурних підрозділів Державного агентства лісових ресурсів України.

Так, попередньо встановлено, що посадові особи держпідприємства впровадили схему легалізації незаконно отриманої деревини, через подвійне використання товарно-транспортних накладних.

Використовуючи своє службове становище, посадовці надавали комерційним структурам товарно-транспортні накладні подані іншими суб’єктами господарювання, в яких наявні не використані об’єми деревини (зазвичай, залишки становлять близько 1-3 м3). Крім того, посадовці Держлісагенства сприяли у підробці документів щодо продажу підприємцями регіону зазначених об’ємів деревини. У подальшому, ці фіктивні перехідні товарно-транспортні накладні використовувались для експорту паливної деревини до країн ЄС. За приблизними підрахунками збитки можуть становити близько 1,5 млн гривень.

Наразі, проводяться слідчі заходи, щодо перевірки законності інших експортних операцій. Призначено ряд відповідних експертиз.

На Тячівщині триває слідство у справі за фактом незаконних масштабних порушень природоохоронного законодавства на території декількох лісництв району.

Попередньо встановлено, що внаслідок зловживання своїм службовим становищем посадовцями одного з лісомисливських господарств, з квітня по серпень 2019 року, не забезпечено охорону та захист лісових насаджень при здійсненні контролю за веденням лісогосподарських заходів на території ряду лісництв та допущено здійснення масштабних незаконних порубок дерев.

Йдеться про більше 600 дерев, які, на думку слідства, були незаконного вирубані на територіях декількох лісництв району. Загальна сума заподіяних збитків склала майже 4 млн грн.

Масштабну схему незаконних зборів піщано-гравійних сумішей із річок Тиса, Теребля, Тересва розкрито на Тячівщині.

За попередньою інформацією, посадові особи Тячівського міжрайонного управління водного господарства, у співпраці із місцевими приватними підприємцями незаконно видобували піщано-гравійні суміші та в подальшому збували їх.

Така діяльність здійснювалась у руслах річок Тиса, Теребля та Тересва під виглядом їх розчистки та регуляції. Наразі встановлено, що підприємці «працювали» на дев’яти ділянках. Одному приватному підприємцю уже повідомлено про підозру. По інших епізодах очікується висновки експерта.

У сфері «службових» земельних злочинів можна виокремити провадження у якому обвинувачуються службові особи Берегівської РДА. Згідно матеріалів справи, двоє обвинувачених, безоплатно передали у приватну власність 20-ти закарпатцям 1.6 га земель місцевого радгоспу. Зараз справа слухається у Берегівському районному суді.

На Тячівщині триває слідство за фактом ймовірного зловживання службовим становищем подовими особами головного управління Держгеокадастру в області та однієї з місцевих сільських рад.

Попередньо встановлено, що посадовці незаконно передали у приватну власність 113 земельних ділянок для ведення особистого сільського господарства загальною площею понад 200 га. Загальна сума земель, як до цього належали місцевому колективному сільськогосподарському підприємству складає більше 10 млн грн. На даний час у справі триває досудове розслідування, з’ясовуються усі обставини злочину.

Загалом, робота на даному напрямі проводиться систематично і так само здійснюватиметься й надалі.

Органи прокуратури принципово реагують на будь-які зловживання посадовців збагатитись за рахунок природи та координують діяльність інших силових відомств на викритті і блокуванні таких схем.

Захист довкілля і, зокрема – припинення незаконних порубок Карпат, є тим реальним спадком, який ми, у будь-якому випадку, передаємо своїм нащадкам. Тому викриття і припинення різноманітних схем по збагаченню чиновників за рахунок знищення природи і притягнення їх до встановленої законом відповідальності, є тією необхідністю, яку диктує нам сьогодення.

Пресслужба прокуратури Закарпатської області


За матеріалами: Новини сьогодні
01-01-2020
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1383

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]