Головна » 2013 » Серпень » 7 » Робоча група облради перевірила заклади освіти та культури Іршавщини

Робоча група облради перевірила заклади освіти та культури Іршавщини

У вівторок, 6 серпня, робоча група обласної ради, створена за дорученням керівника ради Івана Балоги побувала на Іршавщині. В центрі уваги – заклади освіти та культури, які відновлюють коштом обласного бюджету та у співпраці з чеською Височиною.

У складі групи – керуючий справами виконавчого апарату обласної ради, депутат облради Михайло Попович, депутат облради від Іршавщини Максим Хохлов, працівники виконавчого апарату облради.

На території Ільницької сільради група побувала у школі присілка Новоселиця. Тут за словами керівника закладу Наталії Бондаренко у 2012-2013 навчальних роках навчалося 189 учнів. Школярі змушені навчатися у дві зміни, адже одну з будівель було закрито чотири роки тому. Школа потребує або ремонту старого корпусу, або будівництво нового. За умови проведення поетапної реконструкції, заклад зможе вмістити всіх місцевих школярів. На проектно-кошторисну документація для цих робіт обласна рада вже виділила 170 тисяч, ще 250 додав районний бюджет. Наразі проводиться експертиза та визначається вартість реконструкції. За попередніми підрахунками – понад 4 мільйони гривень. Також розглядається можливість зведення і нового корпусу для школи. «Свого часу для школи була придбана будівля колишнього споживчого товариства, але в ній тісно. Першого вересня за парти сядуть 25 першачків. Тенденція така, що вже за кілька років у нас в школі буде 250 дітей, тому без нового закладу нам доволі важко буде працювати», - констатує Наталія Бондаренко.

В Ільниці робоча група побувала в дитсадку №1. Тут за допомоги чеських партнерів з Височини проводиться заміна вікон на енергозберігаючі металопластикові. З благодійного фонду «Віза» для цих потреб вже виділено 100 тисяч гривень, ще 29 спрямувала й сільрада, очікується, що й з обласного бюджету виділять 100 тисяч. З понеділка в дитсадку для дітей влаштували канікули, а тим часом в закладі проводиться заміна вікон. «В нашому селі проживає понад 9 тисяч жителів, лише минулого року народилося 104 дитини, а за сім місяців цього року – 73. Тому питання розвитку дошкільної освіти для нас дуже актуальне. За сприяння керівника облради в співпраці з височинцями оновлюється дитсадок, який відвідує понад 160 діток. Взимку нові вікна дозволять суттєво заощаджувати на енергоносіях, а це в першу чергу комфорт для підростаючого покоління», - зауважує Ільницький сільський голова Віктор Симканинець.

Наступна сільська рада, в якій у вівторок побувала робоча група облради – Великораковецька. Інспектували дошкільні навчальні заклади, який тут є аж п’ять. Сільський голова Андрій Худа повідомив, що нині в дитсадку №4 триває заміна вікон. Для цих потреб минулого року обласні депутати виділяли 170 тисяч, але для замін всіх вінок та дверей на металопластикові потрібно ще 90 тисяч. В закладі також ремонтують водоканалізаційну систему, на що необхідно ще майже 85 тисяч. Нині в чотирьох групах тут виховується 85 діток. Також за словами сільського голови потребує ремонту й дитсадок №3. Для цього бюджет потребує майже півмільйона гривень.

У селі Велика Розтока, яке входить до складу Дубрівської сільської ради група побували в єдиному в районі навчально-виховному комплексі першого ступеню. Сільський голова Володимир Малиновський розповідає, що найбільш нагальною проблемою у закладі є заміна вікон та дверей. В чотирьох початкових класах навчається 28 школярів, ще 38 діток відвідують дитсадок. Нещодавно вдалося замінити дах та реконструювати систему опалення. Але для завершення комплексу робіт необхідно міняти й вікна. Для цього необхідно, за попередніми підрахунками близько 130 тисяч гривень.

У Сільці робоча група облради побувала в місцевому будинку культури. Тут, завдяки співпраці з чеською Височиною було замінено дах на будівлі. Загальний кошторис об’єкту близько 275 тисяч, гроші виділяли й височинці, й з обласного бюджету. «Будівлі вже 43 роки, в ній окрім будинку культури розташовані й сільські ради Сільця та Заріччя. Дах вже перебував в аварійному стані, і лише після звернення нашої громади до голови обласної ради Івана Балоги ситуацію вдалося вирішити. Й обласний бюджет, і чеські партнери посприяли нам з фінансами для проведення робіт. Нині ми працюємо над подальшим облаштуванням будівлі», - каже сільський голова Сільця Віктор Кузьма.

Окрім того обласні депутати цього року виділили для Сільця й 190 тисяч для продовження реконструкції дитсадка №2. Вже зведений корпус, нині тривають внутрішні роботи. Діючий заклад відвідують 26 дітей, а після реконструкції зможуть додатково прийняти ще 25. Єдина проблема, що виникла – з казначейством, через яке поки що сільрада не може розпоряджатися виділеними коштами, - повідомляє прес-служба облради.

Про результати роботи робочої групи на Іршавщині поінформував керуючий справами виконавчого апарату облради, депутат облради Михайло Попович, який зазначив, що головною метою роботи стало вивчення проблем громад та контроль за виконанням рішень обласної ради, якими були виділені кошти для потреб сільрад. «Також ми подивилися, як реалізуються на Іршавщині спільні проекти з краєм Височина. Ми зустрілися з керівниками установ, сільськими головами, депутатами і почули від них про ті, проблеми, над вирішенням яких ми їм будемо допомагати. Також ми вислухали пропозиції про проекти, які будуть реалізуватися у 2014 році. Сподіваємося, що наша допомога сільрадам буде ефективною і ми зможемо виконати ті доручення, які нам дали представники громад», - резюмував Михайло Попович.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-08-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11663

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]