Головна » 2021 » Жовтень » 28 » Щодо ексголови правління ПриватБанку Дубілета суд дозволив заочне розслідування

Щодо ексголови правління ПриватБанку Дубілета суд дозволив заочне розслідування

Вищий антикорупційний суд надав дозвіл на проведення спеціального досудового розслідування щодо колишнього голови правління ПриватБанку Олександра Дубілета.

Про це повідомляє пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"28 жовтня 2021 року слідчий суддя ВАКС задовольнив клопотання детектива НАБУ, погодженого прокурором САП, про надання дозволу на здійснення спеціального досудового розслідування (in absentia) щодо колишнього голови правління ПАТ КБ "ПриватБанк", – йдеться у повідомленні.

У пресслужбі антикорупційної прокуратури пояснили, що таке рішення суду надасть можливість завершити досудове розслідування щодо Дубілета, який переховується від слідства за межами території України. Вказане рішення ВАКС не підлягає оскарженню.

Як нагадали у САП, раніше в ході слідства вдалося з’ясувати, що у грудні 2016 року, за день до визнання ПриватБанку неплатоспроможним, голова правління спільно з іншими особами на підставі підроблених документів виплатив коштом банку понад 136 мільйонів гривень на користь страхової компанії, пов'язаної з ПриватБанком.

Окрім того, Дубілета підозрюють у розтраті коштів банку в переддень його націоналізації в особливо великому розмірі. Загальна сума збитків у цьому епізоді сягає понад 314 мільйонів доларів.

Що відомо

Наприкінці 2016 року уряд ухвалив рішення про націоналізацію ПриватБанку через проблеми з платоспроможністю, після чого фінустанову докапіталізували на суму в понад 155 мільярдів гривень.

17 квітня 2019 року Окружний адмінсуд Києва скасував націоналізацію ПриватБанку, а за два дні ухвалив ще одне рішення на користь ексвласника банку Ігоря Коломойського. Зокрема суд скасував ключове рішення НБУ щодо визначення переліку пов'язаних з ПриватБанком осіб.

13 травня Рада ухвалила законопроєкт про банки, який називають "антиколомойським". Він покликаний остаточно унеможливити повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

22 лютого 2021 року правоохоронці не дозволили вилетіти до Австрії колишньому першому заступнику голови ПриватБанку Володимиру Яценку. Слідчі Національного антикорупційного бюро вручили Яценку підозру.

Того ж місяця детективи Національного антикорупційного бюро повідомили про підозру трьом колишнім співробітникам ПриватБанку у розтраті понад 136,89 мільйона гривень. Серед них – ексголова правління банку Олександр Дубілет.

19 березня Державне бюро розслідувань повідомило, що перевіряє можливу причетність низки посадовців Національного банку, зокрема ексголови регулятора Валерії Гонтаревої та колишньої виконувачки обов'язків голови НБУ Катерини Рожкової, до розкрадання коштів на суму понад 900 мільйонів гривень під час націоналізації ПриватБанку у 2016 році.

29 березня НАБУ оголосило Олександра Дубілета в розшук. Згодом Вищий антикорупційний суд заочно обрав Дубілету запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У липні Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду частково задовольнила скаргу адвокатів Олександра Дубілета та скасувала раніше призначений йому заочний арешт.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-10-2021
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1657

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]