Головна » 2016 » Січень » 7 » Спецслужба ФРН вважає небезпеку з боку ісламістів великою як ніколи - ЗМІ

Спецслужба ФРН вважає небезпеку з боку ісламістів великою як ніколи - ЗМІ

Німецька спецслужба ВND оцінює сьогоднішній рівень небезпеки з боку ісламістів для країн Заходу як вищий, ніж 2001 року. Про це свідчать документи, які вдалося отримати німецьким журналістам.

За оцінками Федеральної розвідувальної служби Німеччини ВND, нинішня загроза для країн Заходу з боку радикальних ісламістів серйозніша, ніж будь-коли раніше. Навіть у 2001 році, після терактів у Нью-Йорку 11 вересня, небезпека для Заходу не була такою великою, зазначають у спецслужбі. Такий висновок випливає з документів BND, які вдалося отримати журналістам німецьких видань Süddeutsche Zeitung (SZ), NDR та WDR. Відповідне повідомлення опубліковане на сайті Süddeutsche Zeitung в середу, 6 січня.

Це пов’язано, зокрема, з тим, що терористичні угруповання "Ісламська держава" (ІД), але й "Аль-Каїда", контролюють на сьогодні більші території, ніж коли-небудь раніше. Крім того, "зона нестабільності" з Гіндукуша в Афганістані помітно наблизилась до Європи.

Небезпеку створює й те, що "терористів-добровольців" із Заходу в лавах ісламістських терористів останнім часом помітно побільшало у порівнянні з минулими роками. Угруповання "Ісламська держава" присутнє у тридцяти країнах, зазначається у матеріалах журналістів. Крім того, і ІД, і "Аль-Каїда" й надалі говорять про намір вести "безпосередній бій з Заходом".

В аналітичних матеріалах ВND спростовується поширена думка про те, що ІД, здійснюючи теракти, намагається відлякати Захід від військового втручання. Навпаки, у такий спосіб вони хочуть "змусити Захід до військового втручання у регіоні", цитує Süddeutsche Zeitung.

Військові методи - не панацея

Між тим застосування сили з боку Заходу допомагає "Ісламській державі" утвердитися в ролі "жертви" насильства, яка створює сприятливіший ґрунт для вербування поміркованих мусульман у свої лави. Страх після терактів та поширення несприйняття ісламу в цілому серед європейців також сприяє радикалізації тих мусульман, які раніше дотримувалися поміркованих поглядів, зазначається у документах.

Німецькі спецслужби також звертають увагу на масштабну інформаційну роботу, яку проводять терористи "Ісламської держави" здебільшого через інтернет. Щодня через свої канали, зокрема й у соцмережах, екстремісти поширюють від 30 до 40 відео-, аудіо-, фото- або текстових матеріалів.

У BND переконані, що лише військовою силою проблему тероризму вирішити не вдасться. Потрібно скоріше протидіяти джихадистській ідеології та зупинити її поширення. Адже, як зазначається у публікації SZ, салафізм помітно розповсюдився завдяки підтримки з Саудівської Аравії та інших країн Перської затоки.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-01-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1900

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]