Головна » 2016 » Червень » 16 » Святкування 75-річчя актора і режисера Миколайчука відбувається на Буковині

Святкування 75-річчя актора і режисера Миколайчука відбувається на Буковині

  У Чернівцях сьогодні 15 червня проходять урочистості з нагоди 75-річчя відомого українського актора і кінорежисера Івана Миколайчука.

До міста з’їхалися відомі кіномитці та культурні діячі з Києва, а також міністр культури Євген Нищук, передає УНІАН.

"Ми приїхали, щоби вклонитися батьківщині нашого дорогого побратима Миколайчука. Ми дуже горді, що свого часу кіностудія імені Довженка відкрила талант цього актора, зробила його знаменитим на весь світ. Усі ті ролі, які він зіграв, зробили його безсмертним", - заявив директор кіностудії ім. Довженка Олесь Янчук.

Вранці на Театральній площі міста урочисто погасили марку із зображенням Миколайчука та презентували присвячену ювілею монету номіналом 2 гривні.

Як повідомив директор Чернівецької дирекції "Укрпошти" Ярослав Цюпак, марка дійсна від сьогодні, її вартість - 2 грн 40 коп, випущена тиражем 4 тис. екземплярів.

Монету на честь Миколайчука Національний банк України продає по 38 грн.

Після урочистостей у центрі Чернівців делегація автобусами вирушила до села Чортория Кіцманського району – на батьківщину кінорежисера, де сьогодні пройде фестиваль творчості "На гостини до Івана".

Своєю чергою президент України Петро Порошенко привітав учасників урочистостей з нагоди 75-річчя від дня народження Миколайчука.

Про це повідомляє сайт президента України.

"У час, коли Україна не існувала на політичній карті як незалежна держава, кожен фільм із Миколайчуком був свідченням незборимої сили і волі українського народу, невмирущого коду нації", - йдеться у привітанні голови держави.

За його словами, своїм мистецтвом Миколайчук заявив про світовий рівень національного кіно, неповторний поетичний кіностиль, самобутню кінематографічну школу. "Ми пишаємося цим велетнем духу, чия творчість завжди розповідатиме світові про вічну красу і велич української землі", - додав Порошенко.

Голова держави подякував організаторам заходу, буковинцям – землякам кіномитця, які плекають пам’ять про видатного майстра. "Нехай кожного з вас наповнює тепло любові до України, якій присвятив своє життя Іван Миколайчук. Добра і миру всім", - побажав президент.

Раніше повідомлялося, що 17 червня в Києві у кінотеатрі "Україна" відбудеться вечір до 75-річчя від дня народження Івана Миколайчука та показ відреставрованої версії кіношедевра Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою".

Довідка

Іван Миколайчук - український кіноактор, кінорежисер, сценарист. Лауреат Шевченківської премії 1988 р. (посмертно). Зіграв 34 ролі в кіно, створив 9 сценаріїв, дві режисерські роботи. Народився 15 червня 1941 р. у с.Чортория, Кіцманського району, Чернівецької області, помер 3 серпня 1987 р. у Києві.

У селі Чортория відбудували батьківську хату Миколайчуків, створивши музей-садибу.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-06-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1762

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]