Головна » 2023 » Квітень » 3 » The WP: як путін може постати перед судом за злочини проти України - шанси є

The WP: як путін може постати перед судом за злочини проти України - шанси є

Західні аналітики переконані, що з кожним днем наближається дата, коли президент росії владімір путін постане перед судом та відповість за воєнні злочини окупантів проти України. До того ж у Вашингтоні не так давно заявили про намір створити трибунал для лідера ворожої держави.

Днями стало відомо, що у Байдена серйозно розмірковують над тим, аби створити орган, який судитиме путіна за війну проти України. Разом з тим експерти зазначають, що паралельно Міжнародний кримінальний суд в Гаазі розслідує злочини загарбників.

Ордер на арешт не притягує путіна до відповідальності за "злочини проти миру"

Власне, МКС навіть видав ордер на арешт президента ворожої держави за ймовірну причетність до викрадення українських дітей з окупованих територій. Важливо, що це вперше в історії, коли інституція такого рівня виносить вирок проти чиновників держави, яка є постійним членом Радбезу ООН.

Також було зібрано гори доказів і документів на підтримку майбутніх судових переслідувань за вбивства та страти українських цивільних осіб, тортури, сексуальне насильство, насильницьке розлучення дітей із сім'ями та обстріли цивільної інфраструктури,– написали в The Washington Post.

Водночас там зазначили, що важливо винести вирок путіну саме за "злочини проти миру", але поки відповідного механізму, який міг би втілити у життя цей намір, – немає.

Але було б неповним і несправедливим збирати докази та проводити судові процеси проти російських солдатів, не покладаючи також на їхніх господарів у кремлі відповідальність за рішення розв'язати незаконну війну,– констатували аналітики.

Що пропонують у Вашингтоні

У Держдепартаменті США підтримали створення спеціального трибуналу. Однак там наголосили, що він має функціонувати у судовій системі України, але й зі залученням судів з інших країн, зокрема, США та держав Європи.

Ця модель, як сказала Бет Ван Шак, посол США з питань глобального кримінального правосуддя, "сприяє ширшій міжрегіональній міжнародній підтримці та продемонструє лідерство України в забезпеченні відповідальності за злочин агресії",– мовиться в матеріалі.

Важливо розуміти, що йдеться про гібридну модель, яку можна умовно назвати "інтернаціоналізованим національним судом". Разом з тим критики такої ініціативи виступають за створення нового міжнародного суду, а не суду, що базується на власній правовій системі України.

Вони переконані, що така інституція може дозволити чинним главам держав отримати імунітет від судових переслідувань.

Поки путін президент, у нього є імунітет

Як би це абсурдно не звучало, однак спроба засудити російського лідера за агресію проти України у майбутньому може кваліфікуватись як щось незаконне, адже путін поки є президентом та має політичний імунітет.

Власне, тому у The Washington Post припускають, що постане путін перед трибуналом лише тоді, коли піде зі своєї посади.


За матеріалами: Новини сьогодні
03-04-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1265

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]