Головна » 2012 » Серпень » 9 » Про бойове мистецтво самбо розповіли берегівські чемпіони

Про бойове мистецтво самбо розповіли берегівські чемпіони


Самбо (або «самооборона без зброї») — вид спортивного єдиноборства, розроблений в СРСР на основі дзюдо і доповнений елементами з багатьох інших видів єдиноборств. Однак існує ще різновид цього виду спорту, а саме бойове самбо. Вважається, що цей вид спорту - найжорсткіший серед усіх сучасних спортивних єдиноборств! Адже правила дозволяють больові прийоми, удари кулаком, ліктем, ногами, головою, а також удушення та удари у пахову ділянку. Отже, спорт для справжніх мужчин.

Вважають, що бойове самбо було створене спеціально для співробітників силових структур ще у 1930-х роках. Цей вид самооборони довгий час вважався секретним. Лише у 1991 році його було «розсекречено», а у 1994-му у Москві відбувся 1-й чемпіонат Росії з бойового самбо. Нині досить популярний цей спорт і в Україні та навіть на Закарпатті.

"Так, спорт досить суворий, адже правил, як таких, практично не існує, - розповідає чемпіон Європи з бойового самбо 19-річний Владислав Парубченко. - Зрозуміло, що він є травматичним. Нещодавно отримав розрив зв'язок на нозі. Тому тренер відправив мене у Берегово на реабілітацію - на термальний басейн, вода якого має лікувальну дію. Я тут не вперше - у дитинстві вже приїжджав разом з мамою. За декілька сенсів нога почала нормально розгинатися».

Владислав тренується у спортивному клубі "Гермес" (Київ). Його наставник - відомий Федір Середюк, головний тренер збірної України з бойового самбо. На жаль, спорт поки що не олімпійський, тож у Лондон хлопці з клубу не поїхали. Однак Європа та навіть світ про вихованців "Гермесу" добре знає...

У Берегово Владислав приїхав разом з братом-близнюком Дмитром, який став минулого року чемпіоном України у змішаних єдиноборствах серед професіоналів. Брати усміхнені та доброзичливі – тому навіть важко уявити, що вони витворяють на рингу!

Разом з хлопцями на басейн ходить симпатична Лєра Міняйленко, яка також неодноразово отримувала "золото" на чемпіонатах України з боксу та інших,раніше зовсім нежіночих видів спорту.

"Відпочиваємо, тренуємося, їздимо у Мукачево, де розташований спортивний табір та молодь теж займається бойовими видами спорту", - каже Лєра. Їй 26 років, боксом займається з десятого класу, нині працює в охоронній сфері. У 2007 році прийшла у "Гермес" - найкращу у столиці школу рукопашного бою. Лєра вивчає на рівних із хлопцями класичну боротьбу, ударну техніку, захист від зброї - прийоми проти ножа, палиці та пістолета тощо. Дівчат у клубі всього кілька, бо не всі витримують навантаження. Одна з них, Марія Бадуліна, цього року у травні стала чемпіонкою світу серед жінок у ваговій категорії до 69 кілограм. Світовий чемпіонат проходив у Китаї.

Крім бойових мистецтв, у клубі велику увагу приділяють психологічній підготовці до реальних ситуацій, що можуть виникнути у житті."Цей спорт у першу чергу для загартування характеру та витримки, - каже Лєра. - Часом у спарингах нас також б'ютьі дуже сильно. По мені не видно?" Дівчина показує на свій ніс, на якому видно слід давнього перелому. Однак слід сказати, що природна дівоча краса від цього не постраждала - це видно на фото.

Дівчатам та жінкам спортсменка радить оволодіти хоча б елементарними засобами самооборони. Але не радить у будь-якій конфліктній ситуації одразу застосовувати силу. «Конфліктів у житті краще уникати, - каже боксерка. - Наприклад, можна позбутися нахаби ввічливим тоном або посмішкою. А невихованим - вліпити морального ляпасу».

І лише, якщо інші методи вже не діють, - пускати у хід зброю. Серед неї може бути все що завгодно. Наприклад, жіноча сумочка. Гостра пилочка для нігтів, парфуми - годяться для атаки очей хулігана. А самою сумочкою можна і по голові... Ще згодиться для самооборони мобільний телефон або ключі з гострими краями.

На фото: Чемпіони з бойового самбо брати Парубченко та ЛєраМіняйленко у Берегові; фото з боїв на звання чемпіона Європи.


За матеріалами: Новини сьогодні
09-08-2012
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 13284

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]