Головна » 2017 » Квітень » 27 » У Тячеві на місці старого кладовища облаштують меморіальний парк

У Тячеві на місці старого кладовища облаштують меморіальний парк

  Старе римо-католицьке та реформатське кладовище у центральній частині Тячева не використовується за призначенням з 1960-х років.

FetchImage.ashx

Та оскільки це місце символічне для угорської громади міста, то місцеві мешканці вирішили в пам’ять про предків зберегти цю територію площею 2 гектари, перетворивши на меморіальний парк. Ініціативу взяла на себе реформатська церква.

Як зазначають активісти угорської Асоціації збереження військової та культурної спадщини «Відязок» («Vigyazok»), які займаються відновленням історичних пам’яток, поховань тощо, влітку минулого року вони вже працювали на території занедбаного цвинтаря – головним чином, для привернення уваги до проекту та залучення допомоги з Угорщини. Адже тут було знайдено шість поховань угорських солдат, які загинули під час ІІ Світової війни.

Відтак, за погодженням з місцевою громадою, почали працювати над створенням меморіального парку.

Впорядкування кладовища триватиме кілька років. Перший етап розпочався цьогоріч. Він включає в себе геодезичну зйомку (виміри) для визначення у подальшому точних координат наявних захоронень, та ґрунтові роботи (вирівнювання поверхні). Варто зазначити, що церква заздалегідь звернулася до місцевих жителів та вихідців з міста, які емігрували, з проханням особисто або через знайомих повідомляти відомості про місцезнаходження поховань своїх предків, щоб у перспективі їх можна було відновити. Земляні роботи на цвинтарі розпочнуться з 11 травня. Також територію кладовища розчистять від чагарників та бур’яну, покосять траву.

Основний обсяг робіт з благоустрою меморіального парку буде проведено у 2018 році, після того, як грунт відпочине. У меморіальному парку облаштують «острівці» з надмогильними плитами, доріжками та хрестами, територію озеленять, встановлять лавочки та огорожу.

На заключному етапі реконструкції будуть враховані побажання родичів померлих у межах гарного смаку, до прикладу, встановлення нових хрестів, відреставрованих надгробних плит, меморіальних табличок зі згадками про тих, хто спочив, встановлення стендів з іменами угорських солдат та мешканців міста, які загинули під час ІІ Світової війни. Також тут можуть бути встановлені дерев’яні витвори місцевих митців, пише Tyachiv.com.ua


За матеріалами: Новини сьогодні
27-04-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11018

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]