Головна » 2015 » Травень » 20 » Угорський Держсекретар - наш обов'язок - підтримувати національні меншини Закарпаття

Угорський Держсекретар - наш обов'язок - підтримувати національні меншини Закарпаття

Державний секретар з питань економічної дипломатії Левенте Мадьяр вважається "новою зіркою" угорської політики

Він очолює один із ключових напрямків угорської дипломатії, і, як часто зазначають аналітики, вже скоро може піти на підвищення. Наприклад – стати новим головою МЗС.

Його бачення перспектив українсько-угорських відносин зацікавоило журналістів Європейської Правди і тому вони поставити кілька запитань, зовереджених на основних проблемах сучасниї відносин Україна-ЄС, в тому числі і про угорців Закарпаття та заяв щодо автономії.

Щодо оцінки нинішнього рівня українсько-угорських відносин.

    "Україна є найбільшим сусідом Угорщини, традиційно ми маємо дуже тісні економічні й політичні зв’язки. Україна була першою країною, з якою Угорщина в період після трансформації у 1989 році підписала двосторонню угоду про співпрацю, яка регулювала основні сфери двосторонніх відносин. Україна певною мірою є найбільш значущою для нас країною, якщо говорити про розмір, вона є значною економічною потугою. Угорщина завжди намагалася поглибити той прекрасний рівень співпраці, який ми встановили 25 років тому", - прокоментував угорський Держсекретар нинішні настрої відносин між країнами.

Щодо Закарпаття. Відомо, що раніше Угорщина, принаймні окремі угорські політичні сили, лобіювала надання регіону статусу, що передбачає більшу автономію.

    "Наш обов’язок – підтримувати національні меншини за кордоном всіма можливими шляхами, звісно ж, в рамках міжнародних договорів. Звичайно, до тих меж, поки не йдеться про ризик для добрих стосунків з сусідньою країною. Саме тому ми налаштовані на знаходження взаємовигідного консенсусу.

    Звісно, це делікатне питання, але варто розуміти, що угорська меншина – це майже 200 тис. осіб, які завжди жили в цьому регіоні. І це є одним з ключових питань нашої зовнішньої політики!

    Але я певен, останні 25 років добрих стосунків з Україною показали, що питання угорців Закарпаття не є тривожним фактором для наших відносин.

    Ми потребуємо відповідних регуляцій та угод, і угорський уряд формулює свою позицію щодо питань нацменшин в інтересах цих меншин", - повідомив Левенте Мадьяр політику нинішнього уряду Угорщини.

Щодо заяв на підтримку автономії для закарпатських угорців.

    "Ми не вирішуємо в Будапешті, що буде добре для угорців Закарпаття. Вони ніколи не заперечували суверенне право України організовувати своє життя, вони є лояльними громадянами України.

    Окремі представники угорської діаспори можуть акцентувати увагу на цих питаннях, ставлячи їх таким чином, що вони можуть бути розцінені як загроза для суверенітету України. Однак в цілому це мирна і лояльна меншина, і ми перебуваємо з нею в постійному спілкуванні.

    Так само ми перебуваємо у постійному контакті з українською стороною, з метою покращити умови життя угорців у цей складний для України час.

    Але я хотів би підкреслити факт, що ми не маємо наміру обмежуватися Закарпаттям у наших відносинах з Україною. Наш головний партнер у цих стосунках – Київ, цей діалог добре працює в останні десятиліття, і я впевнений, що так буде і надалі. Звісно, є речі, і стосовно меншин в тому числі, які потребують вирішення, але все це має робитися в рамках нашого діалогу", - сказав він.


За матеріалами: Новини сьогодні
20-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1950

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]