Головна » 2016 » Жовтень » 29 » Українцям збільшать мінімальну зарплату: кому і чим це загрожує - 27 жовтня, преса

Українцям збільшать мінімальну зарплату: кому і чим це загрожує - 27 жовтня, преса

Українців може чекати приємний сюрприз. Вчора прем'єр Володимир Гройсман зробив сенсаційну заяву - з 1 січня наступного року мінімальна зарплата має зрости більш ніж удвічі - до 3200 грн.

"Це стосується не тільки недержавного сектора, а й державного. Ніхто з працюючих у бюджетній сфері не буде отримувати менше за 3200 грн", - сказав Гройсман. Експерти кажуть, що ініціатива похвальна, але через зростання зарплат можуть підскочити ціни, а субсидії - перерахувати.

Зараз мінімальна зарплата, нагадаємо, дорівнює 1450 грн, з 1 грудня має підвищиться до 1550 грн. назвав вартість нового споживчого кошика - 3200 грн на місяць (нині - близько 2500 грн), тобто вона зрівнялася з прожитковим мінімумом для працездатних. За словами прем'єра, він вже доручив Мінфіну і Мінсоцполітики врахувати при доопрацюванні держбюджету на 2017 рік до другого читання дворазове підвищення мінзарплати.

Та офіційно в жодному міністерстві не коментують, за рахунок чого можуть так зрости зарплати бюджетників. Але високопоставлене джерело в уряді повідомило, що, по-перше, очікується різке зростання надходжень до Пенсійного фонду (ПФ) від вибілення зарплат у приватному секторі, що дозволить скоротити дотації в ПФ з держбюджету, які зараз становлять близько 12 млрд грн щомісяця. А заощаджені в скарбниці гроші підуть на підвищення зарплат лікарям, вчителям, бібліотекарям та іншим.

"Зараз багато фірм офіційно платять співробітникам мінзарплату 1450 грн, решту дають у конверті, а з 2017 року їм доведеться по-білому платити дві мінзарплати, значить, відрахування ЄСВ до ПФ зростуть удвічі", - пояснило джерело. Друге - поки що влада заморозить пенсії, але як тільки піде зростання доходів Пенсійного фонду, їх теж обіцяють проіндексувати, на скільки - поки що не зрозуміло.

Економісти обережно оцінюють ініціативу влади. Так, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що підвищення мінзарплати поліпшить добробут громадян: "Виникає питання, де взяти ресурс для підвищення мінімалки бюджетникам. Але, думаю, можна переглянути програми і виділити на це кошти. Зате люди, що працюють у державному секторі, відчують реальне покращення рівня життя, - каже експерт. - Що стосується бізнес-структур, то тут не повинно виникнути проблем. За його словами, багато роботодавців, які платять білі зарплати, згодні на цей крок. А ось ті, хто виплачує співробітникам гроші в конвертах, вимушено перейдуть на роботу "в білу". Це дозволить активувати детінізацію економіки, тим більше, бізнесу це доведеться зробити в умовах переходу банків на безготівкові платежі", - зазначає економіст.

При цьому Забловський впевнений: зростання мінзарплати активізує купівельну спроможність, що дозволить зростати економіці і мало вплине на інфляцію або коливання курсу.

Але є і скептики. Так, президент Украналітцентру Олександр Охріменко звернув увагу, що ставка 1-го тарифного розряду стане 1600 грн (зараз - 1185 грн), а не 3200. "При такому тарифному розряді з 1 січня 2017 року зарплата чиновника 1-го розряду буде всього 2048 грн (зараз - 1561 грн), - підрахував Охріменко. - Що стосується бізнесу, то навряд чи те, що платять працівникам офіційно, збільшиться вдвічі. Багатьох змусять під загрозою звільнення написати заяву про перехід на 0,5 ставки, а працювати люди будуть повний день. Або частину співробітників звільнять, а ті, що залишилися, за більш високу офіційну зарплату змусять працювати більше".

Економіст Іван Нікітченко впевнений, що незабаром після підвищення мінзарплати владі доведеться підвищувати і мінпенсії, адже зростання доходів збільшить інфляцію. При цьому він прогнозує, що підвищення пенсій збільшить дефіцит ПФ з нинішніх 156 млрд грн мінімум до 200 млрд, бо роботодавці почнуть хитрувати: щоб платити в ПФ менше ЄСВ, "добровільно-примусово" переведуть співробітників на неофіційне працевлаштування або зроблять їх фізособами-підприємцями, у яких ЄСВ за все 341 грн/міс., а з 3200 грн господареві фірми доведеться платити 704 грн/міс. Про це пишуть Олександр Панченко, Коновалова Христина в статті "Українцям підвищать мінімальну зарплату до 3200 гривень: до чого це може привести" в газеті "Сегодня".

Вже не вперше на наступний день після заяви президента, Кабмін представляє українцям якусь нову ініціативу. Так сталося і на цьому тижні. Спочатку Петро Порошенко закликав бізнес піднімати зарплати, як мінімум на 30%, а вже на наступний день прем'єр обіцяє вдвічі підвищити мінімальні зарплати, пише газета "КП в Украине".

"Ми знайшли спільне рішення уряду, коаліції і президента, яке дає можливість нам зробити перші кроки по наведенню порядку і оцінці праці українських громадян, - заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман. - І ми пропонуємо, щоб у 2017 році мінімальна оплата праці громадян дорівнювала 3200 гривень. Ми з вами забезпечимо дворазове підвищення мінімальної зарплати. Це означає, що з 1 січня 2017 роки жоден громадянин України не буде отримувати менше, ніж 3200 гривень. Це стосується не тільки недержавного сектора, а й державного. Ніхто, хто працює в бюджетній сфері, не отримуватиме менше за 3200 гривень.

Здавалося б, зараз мінімальна зарплата встановлена ​​на рівні 1450 гривень, з 1 грудня вона збільшиться до 1600 гривень, а з 1 січня її підвищать до 3200 грн, то це крок назустріч людям. Проте в цьому механізмі підвищення "мінімалки" експерти бачать кілька підводних каменів.

"Думаю, що уряд має намір "відв'язати" прожитковий мінімум від мінімальної зарплати, - каже економіст Андрій Блінов. - Мета - показати ефект зростання офіційних зарплат і назвати це легалізацією. Не секрет, що роботодавці часто платять працівникам офіційно тільки мінімальну зарплату, а решту доплачують у конверті. З мінімальної зарплати і сплачуються всі офіційні відрахування. Після її підвищення в два рази зростуть і надходження в бюджет. Уряду потрібно компенсувати зниження ставки єдиного соцвнеску (ЄСВ) в 37,5% до 22%, яке відбулося на початку 2016 року. Потрібно розуміти, що реальні доходи населення, в тому числі і пенсії, в два рази не зростуть".

Є в цьому рішенні і інші неприємності для простої людини. Постраждають приватні підприємці і малий бізнес.

"Деякі норми в українському законодавстві прив'язані до мінімальної зарплати, - каже юрист Михайло Юмашев. - Наприклад, розмір щорічного податку на нерухомість. За кожен зайвий квадратний метр платять певний відсоток мінімальної зарплати. Тобто, при її зростанні, виростуть і витрати людей на обслуговування цього податку. Так само до мінімальної зарплати прив'язані ставки єдиного податку для підприємців першої, другої груп. Відповідно і їхні платежі зростуть".

За словами юриста, частина соціальних внесків і виплат прив'язані до прожиткового мінімуму, який сьогодні дорівнює мінімальній зарплаті. Що буде з цим показником при зростанні мінімальної зарплати, поки невідомо.

"З огляду на що зростання ВВП в поточному році прогнозується на рівні 1,0-1,5%, то можна припустити, що збільшення мінімальної заробітної плати планується за рахунок збільшення гривневої маси, або просто включення друкарського верстата, - аналітик "Альпарі" Антон Козюра. - Така версія цілком укладається в канву висловлювань пані Гонтаревої, яка нещодавно озвучила прогноз курсу на рівні 27,2 гривні за долар. Якщо брати до уваги, що в минулому році прогноз становив 24,7 гривні за долар, то можна зробити прогноз курсу на початку наступного року на рівні, близькому до позначки 30,00 гривень за долар США". Про це пише Андрій Гаценко у статті "Чим загрожує дворазове зростання мінімальної зарплати" в газеті "КП в Украине".

Можна "нагнати" так звану номінальну або видану паперами (грошовими знаками) зарплату, однак є така "дрібниця", як економіка, точніше, її масштаби - скільки ми виробляємо, зазначає Віктор Пинзеник у виданні "Новое время". А очікують в наступному році отримати трохи менше ніж 2,6 трлн грн, що в середньому становить близько п'яти тисяч гривень на одного громадянина на місяць. Але не все можна вжити, бо має бути і накопичення.

Мінімалка в Україні зав'язана на тарифній сітці. У такому варіанті ми повинні б були вийти на середню зарплату майже в 12 тис. грн (середня зарплата зараз в 3,6 раза перевищує мінімальну). Економіка такої зарплати забезпечити не може, бо не можна вжити того, чого немає. Але є інший канал - інфляція. Вона може забезпечити будь-яку заробітну плату.

Знайомий з варіантом, коли мінімалку відривають від тарифної сітки і пропонують доплачувати тим, хто отримує менше, пише Пинзеник. За останніми звітними даними, зарплату в 3000 грн отримують 39% зайнятих в економіці. Тепер у всіх у них зарплата буде однаковою. Та й у інших - не дуже розвернешся. Бо економіка стримує.

Варто звернути увагу ще на один момент. Важко уявити, що парламент проголосує за рішення щодо мінімалки в 3200 і водночас залишить без змін мінімальну пенсію в 1372 грн, як це передбачено проектом бюджету. Такого розриву соціальних стандартів в Україні ніколи раніше не було. А тут не зайве нагадати, що нинішні доходи Пенсійного фонду забезпечують можливість виплати лише 700 грн пенсії. Чи папір все стерпить? Якось же витягують пенсійні виплати зараз. Потягнуть і додаткові, пише Віктор Пинзеник в статті "Даєш 3200! Про Гройсмана та його щедрі обіцянки" у виданні "Новое время".


За матеріалами: Новини сьогодні
29-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11067

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]