Головна » 2017 » Лютий » 9 » "Улесливе" ставлення Трампа до Путіна погано для ЄС - InoPressa

"Улесливе" ставлення Трампа до Путіна погано для ЄС - InoPressa

Трамп відмахнувся від запитання, чому він поважає "вбивцю" Путіна, заявивши про моральну рівність США і Росії, - "він не готовий допомагати Америці захищати загальносвітові цінності", робить висновок NYT. Трамп і Путін на тлі "Брекзіту" спробують перекроїти карту Європи, припускає Independent. "Лукашенко глибоко стурбований тим, що незадоволений Кремль може спробувати повалити його режим", - пише Observer.

"Міцна чоловіча дружба між президентом Трампом і президентом Путіним, давно вже стала джерелом замішання і тривоги на Заході, стала ще більш обурливою. Цими вихідними Трамп відмахнувся від питання, чому він поважає "вбивцю" Путіна, заявивши про моральну рівність Сполучених Штатів і Росії", - нагадує редакція /press/07feb2017/trump_obzor.html.

"Поза сумнівом, США припускалися жахливих помилок, наприклад, вторглися до Іраку в 2003 році і катували підозрюваних у тероризмі після 11 вересня, - визнають автори статті. - Але жоден американський президент не зробив того, що зробив Путін, який заткнув рота майже всім незалежним ЗМІ, розчавив інакомислення, прикінчив демократію, що зароджувалася колись в Росії, вдерся в Україну, втрутився в американські вибори - очевидно, на боці Трампа - а тепер намагається дестабілізувати Європу".

"З моменту вступу на посаду Трамп не виявив готовності допомагати Америці відігравати свою традиційну роль захисниці таких всесвітніх цінностей, як свобода преси і толерантність. Трамп постарався не тільки вигородити Путіна, а й вдарити по союзниках США", - йдеться в статті.

Журналісти пов'язують "улесливу" поведінку Трампа щодо Путіна з запеклими бойовими діями в Україні і вітають той факт, що в понеділок європейські лідери пообіцяли не знімати з Росії санкції: "Хоча б хтось проявляє принциповість у лідерстві".

Дональд Трамп і Володимир Путін на тлі "Брекзіту", найпевніше, спробують "перекроїти карту Європи відповідно до своїх задумів", попереджає група високопоставлених французьких політиків, з-поміж них і колишній прем'єр-міністр Франції Жан-П'єр Раффарен, повідомляє The Independent.

Новий американський президент, за їхніми словами, може скористатися відчайдушною потребою британського уряду в торговельній угоді зі США після "Брекзіту" як зразок для підриву та ослаблення ЄС. "Трамп намагається тримати ЄС у заручниках "Брекзіту", - заявив Раффарен.

На думку Рафарена і його колег, Путін також може застосовувати схожі прийоми, аби дестабілізувати західноєвропейські альянси.

"Що стосується Росії, - сказав Раффарен, - нам потрібно почекати і подивитися, але Путін розглядає Європу крізь призму НАТО і теж дотримується логіки двосторонніх відносин заради власної користі".

Німці дуже зацікавлені у згуртованій Європі, підкреслив Раффарен. "Франція і Німеччина єдині в своєму підході", - наголосив він.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн і президент Литви Даля Грибаускайте відвідали литовську військову базу "Рукла", де тепер дислокується інтернаціональний контингент НАТО, повідомляє німецький Bild, міркуючи над питанням, чи зможуть ці солдати зупинити росіян.

Поки що до Литви прибули перші 300 військовослужбовців НАТО. Такі ж підрозділи будуть створені в Естонії, Латвії та Польщі. Передбачені спільні навчання з місцевими арміями, метою яких, як підкреслює кореспондент, є "стримування Путіна". "Російський президент повинен бачити: якщо він спробує виконати на території НАТО щось подібне до того, що він зробив зі східною Україною, йому доведеться мати справу з усім Альянсом", - йдеться в статті.

Стратеги НАТО вважають подібну небезпеку цілком реалістичною, адже Росія тримає потужне військове угруповання на північному сході - за їхніми оцінками, на кордоні з НАТО зосереджено до 80 тис. російських солдатів. За підрахунками американських військових, "Путін міг би всього за три дні окупувати столиці балтійських країн - Таллінн, Ригу і Вільнюс".

При цьому російський президент добре озброєний проти контрудару НАТО: в Калінінграді є потужна система ППО. Розміщені там ракети можуть оснащуватися ядерними боєголовками і долетіти до Берліна. Таким чином, йдеться в статті, "Альянс в разі контрудару ризикує розв'язати ядерну війну. А так як цього ніхто не хоче, Путін міг би зіграти на цьому".

Чи стане Бєларусь наступною жертвою Путіна? - ставить питання Джон Шиндлер, колишній аналітик Агентства національної безпеки США, в статті для The Observer.

"Стара економіка Бєларусі загрузла в неефективності планової моделі, і єдине, що роками допомагало Лукашенку триматися на плаву, - це допомога Кремля", - пише автор. Натомість Путін отримав буферну державу, що захищає Росію від НАТО і Заходу.

Однак, як пише автор, останні кілька років Лукашенко тихо дистанціювався від свого давнього покровителя, намагаючись обережно налагодити зв'язки із Заходом. Росія зменшує фінансову допомогу Бєларусі, скорочує постачання дешевої нафти - у відповідь "позиція Мінська з таких суперечливих питань, як Україна, стала менш догідливою", йдеться в статті.

За словами Шиндлера, зараз відносини Москви і Мінська - "на краю повномасштабної кризи". Так, під час прес-конференції, яка тривала більш ніж сім годин і була "сповнена антикремлівськими настроями", Лукашенко заявив, що нова запланована Путіним авіабаза для потреб російських ВКС не буде збудована. Реагуючи на погіршення відносин, Москва повернула прикордонний контроль на кордоні з Бєларуссю.

"Лукашенко глибоко стурбований тим, що незадоволений Кремль може спробувати повалити його режим, замінивши його кимось більш податливим, коли йдеться про бажання Путіна", - йдеться в статті. На думку автора, "побоювання Лукашенка цілком обґрунтовані, і складність його ситуації - в надзвичайно близьких зв'язках бєларуського КДБ і спецслужб Кремля".

За словами Арсенія Сивицького, директора бєларуського Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень, Путін може скористатися хаосом у Вашингтоні і невизначеністю зовнішньої політики новосформованої адміністрації Трампа, щоб вжити заходів проти Лукашенка: від підривних і залякувальних акцій російської розвідки до тотального вторгнення.

І тоді постає складне питання: як чинитиме Білий дім?

"Бєларусь лежить біля кордонів НАТО, не те що Крим або Східна Україна, і можливість того, що військова криза вийде там з-під контролю з небезпечними наслідками, реальна. Для всіх сторін буде краще, якщо будь-яку таку кризу буде відвернуто ще до початку", - підсумовує Шиндлер.

Також на цю тему:

Справжній Володимир Путін (The Wall Street Journal)

Переклад Inopressa.ru 


За матеріалами: Новини сьогодні
09-02-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11054

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]