Головна » 2018 » Жовтень » 7 » В Будапешті - не таке вже й солодке життя закарпатців

В Будапешті - не таке вже й солодке життя закарпатців

Не таке вже й солодке життя закарпатців в Будапешті, як прийнято говорити

Наша землячка розповіла про ціни, сімейні цінності, хабарі  та заощадливість не дуже заможних угорців, а також про те,  як вони одягаються у стоках, але не економлять на їжі.

Угорщина славиться гарячими термальними басейнами та цікавою архітектурою. А ще там добре знайома закарпатцям кухня та багато сортів вина, пише газета «Неділя Закарпатські новини».

Якщо для інших українців  це загадкова країна із зовсім незрозумілою мовою, то наші земляки через те, що маємо з сусідами кілька століть спільної історії, почуваються там майже як удома.

Тож і не дивно, що багато хто з закарпатців не лише обзаводиться угорським паспортом, але й виїжджає до Угорщини на заробітки, а то й на постійне місце проживання.

Манни небесної немає, продукти дорогі

Ужгородка Кароліна Товт шість років тому виїхала жити до Будапешта. Вдома вона закінчила факультет романо-германської філології, добре знала угорську, чеську, польську, німецьку та англійську, тож випробувань не боялася.

Роботу знайшла у фармакологічній компанії.

«Я через Інтернет даю консультації клієнтам з Росії та Чехії. Праця неважка. Працюю позмінно. Маю на тиждень два вихідні. Але це не обов’язково субота і неділя. Зарплата в мене хороша. Якщо в середньому угорці отримують 100 тисяч форинтів  (9812 грн), то я – 350 тисяч (34 343 грн). Але це лише завдяки тому, що вільно володію багатьма мовами. Власне, диплом тут ні до чого. Я закінчила місячні курси і все. Головне – практичні знання. А не папірець про освіту, хоча багато хто з наших їде сюди вчитися, мало хто звертає увагу», – розповідає газеті «Неділя Закарпатські новини» 36-річна жінка.

Також, за її словами, рівень життя в Угорщині не є дуже високим, через що корінне населення і саме часто їде працювати до більш багатих Австрії на Німеччини.

«Закарпатці в Угорщині часто працюють покоївками, доглядальницями за літніми людьми, будівельниками, швачками, робітниками на заводах.

Але платять їм небагато, близько 4500 (440 грн) форинтів за зміну. При цьому дехто з роботодавців дає бонуси на проживання, харчування та проїзд. Але все одно люди отримують близько 90 тисяч форинтів (8830 грн) на місяць.

Це – дуже небагато, адже значну суму треба віддати за продукти. Скажімо, проста вечеря в ресторані з двох страв та склянки вина на двох осіб обійдеться в 10 тисяч форинтів (980 грн). І це – економ-варіант», – стверджує жінка.


За матеріалами: Новини сьогодні
07-10-2018
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1641

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]