Головна » 2019 » Червень » 6 » В Ужгороді стартувала німецько-українська платформа «Київський Діалог»

В Ужгороді стартувала німецько-українська платформа «Київський Діалог»

Німецько-українська платформа «Київський Діалог» стартувала в Ужгороді

Незалежна німецько-українська платформа «Київський Діалог» стартувала напередодні в Ужгороді презентацією проекту «Об’єднана мережа міст у восьми регіонах України задля підтримки місцевих реформ».

Ця мережа громадянського суспільства включає ще 7 регіонів із центрами у Львові, Миколаєві, Маріуполі, Слов’янську, Черкасах, Одесі та Харкові. Новий регіон проекту в обласному центрі Закарпаття відкрила депутатка Європейського парламенту Ребекка Гармс (Брюссель), під патронатом якої здійснюються проект.

Розпочали із публічної дискусії на тему: «Кліматичні виклики для регіону та план адаптації: роль молоді», яку провели у «Совиному гнізді». Обговорили тему глобального потепління, економічної, соціальної відповідальності на рівні як держави, так і кожного зокрема.

Про бачення проблематики на рівні влади Ужгорода, як може місто адаптуватися до кліматичних змін, наскільки воно відкрите до цієї адаптації, які інструменти для цього використовує, розповів в.о. міського голови, заступник Ужгородського міського голови Олександр Білак. Олександр Павлович подякував Ребеці Гармс за організацію такого заходу та візит до Ужгорода. Відзначив, що у нашому місті прийнята Стратегія розвитку до 2030 року і в ній певною мірою відображені питання навколишнього середовища, зокрема, те, що стосується твердих побутових відходів, прибирання. Проте має значення і забудова, озеленення в місті, розвиток різних екологічних напрямів. Є проблеми, які на місцевому рівні, здавалося б, вирішити неможливо, але у той же час ми намагаємося зробити те, що у наших силах, реалізувати проекти, які могли б показати наш досвід. Маємо перспективні транскордонні проекти, зокрема із басейновим управлінням водних ресурсів «Тиса» щодо річки Уж, цей проект реалізовуватимемо у рамках транскордонного співробітництва
«Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020». Інший хороший приклад – із громадською організацією «Форза». Це спільний проект у рамках програми «Польща-Білорусь-Україна», де разом із громадськими організаціями із Пінська та Агенцією регіонального розвитку міста Жешув із Польщі будемо розробляти план сталої мобільності та адаптації до кліматичних змін. Якщо говорити про співпрацю не тільки транскордонну, а із усіма нашими містами-побратимами, то, до прикладу, з німецьким Дармштадтом понад 1,5 роки тривала робота над розробкою двох екологічних проектів. Один передбачає комплексну програму з утилізації, переробки та поводження з твердими побутовими відходами, схвалення його вже очікуємо, інший, що матиме позитивний вплив на навколишнє природне середовище Ужгорода і навколишніх сіл – стосується очищення води сучасним методом», – розповів Олександр Білак.

Ребекка Гармс у своєму виступі відзначила, що ЄС зараз проходить всі етапи трансформації у питаннях, зокрема, ставлення до довкілля. Вона, як фахівець з питань вітрової енергетики, переконана, що в України великий потенціал у цьому напрямку. Відзначила, що наш регіон має величезний туристичний потенціал, але треба зробити область більш логістично доступною. Вражена Закарпаттям, його природою, планує кілька днів провести тут. Сподобалося євродепутатці, що в Ужгороді налагоджена співпраця між міською владою та громадськими організаціями екологічного спрямування, що у місті реалізуються спільні ініціативи.

Крім Ребекки Гармс, запрошеними експертами також були радник фракції Партії Зелених Європейського парламенту Паоло Бергамаші, виконавча директорка ГО «Екосфера» Катерина Станкевич, керівниця проекту «Київський Діалог» (Берлін) Зільке Гюпер та керівниця проекту «Київський Діалог» (Київ) Тетяна Лопащук.

Довідково. «Київський Діалог» – це незалежна німецько-українська платформа для посилення діалогу між Україною та Німеччиною, що була заснована у 2005 р. «Київський Діалог» об’єднує мультиплікаторів із громадянського суспільства, політики, медіа та економіки з обох країн. Метою його є сприяння сталій демократизації країни шляхом зміцнення сил, орієнтованих на реформи в Україні, розвиток та покращення місцевих демократичних структур у восьми регіонах. Основними темами на найближчі два роки є:

    Методи громадської участі
    «Smart City»
    Розвиток міських просторів
    Молодіжна політика

Регіональним партнером Київського Діалогу в Ужгороді є ГО «Простір молоді», регіональний координатор – Микола Яцков. Проект реалізує НДО «Європейський Обмін» та Міжнародний фонд «Відродження» в Україні за підтримки Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.


За матеріалами: Новини сьогодні
06-06-2019
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1698

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]