Головна » 2013 » Вересень » 3 » В УжНУ розпочали навчальний рік з новими традиціями

В УжНУ розпочали навчальний рік з новими традиціями

 Новий навчальний рік в Ужгородському національному університеті відзначили урочистим розширеним засіданням Вченої ради у великому залі вишу – найбільшому в області. До участі запросили й студентів, а також почесних гостей, представників влади, гостей з-за кордону, - повідомляє офіційний сайт УжНУ.

В університеті цього дня запровадили нову традицію, що віддавна практикується у провідних вишах світу – декани, керівники структурних підрозділів та ректор увійшли до залу у святковому академічному одязі – церемоніальних мантіях. Ключовим моментом свята стала доповідь, виголошена ректором УжНУ, професором, доктором технічних наук Федором Ващуком. У ній пролунав підсумок виконаного за рік, а також було озвучено стратегічну мету університету, до якої відтепер крокуватиме виш спільними зусиллями усього колективу.   

У своїй доповіді ректор наголосив, що коріння вищої освіти краю сягають 1615 року – з часу заснування єзуїтської колегії у Гуменному. Тож незабаром на Закарпатті святкуватимуть 400-річчя витоків університету.

«Наша мета на цей навчальний рік – потрапити в десятку провідних університетів України. Наша мета – здобуття статусу дослідницького університету. Зробімо разом усе для того! Моя щира подяка всім Вам за самовіддану працю! Зі святом Вас! Успіхів та здоров’я всім! Нехай Господь допоможе нам у всіх благородних справах!», - підсумував свій виступ ректор.

Олександр Ледида, вітаючи колектив університету, зазначив: «Особливим це свято є для першокурсників, яких урочисто приймають в університетську родину. Ви повинні бути горді тим, що здобуваєте вищу освіту у найбільшому і найпрестижнішому закладі нашого краю. УжНУ відомий новаторськими методами навчання. Приємно відзначити, що університет поставив перед собою амбітні завдання. Вашому колективу разом із керівництвом вдається досягати мети. Поступово у виші створюються всі умови, щоб випускники були фахівцями своєї справи. Плідної праці вам, нових наукових досягнень, відкриттів, професійного та наукового утвердження».

Заступник голови Закарпатської обласної ради Андрій Сербайло привітав УжНУ від депутатського корпусу обласної ради та побажав колективу і керівництву підкорення нових теоретичних і практичних вершин. «Рік, що пройшов, був складним для вашого колективу, - зауважив А. Сербайло. - Усі ми пам’ятаємо і пікетування, і незадоволення станом справ в університеті. А сьогодні можемо констатувати, що багато з тих проблем успішно вирішені. І зрозуміло, що здійснено це завдяки самовідданій праці і відповідному бажанню усього колективу і особисто ректора, професора Федора Ващука реалізувати амбітні плани і зробити з найбільшого вузу Закарпаття найпрестижніший вуз України».   

Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов сказав: «Я радий від імені усіх ужгородців вітати ваш великий колектив із Днем знань, новим навчальним роком. В Ужгороді в аудиторії та класи пішло біля 17 тисяч школярів і біля 15 тисяч студентів. Понад 34 тисячі мешканців нашого міста – молодь, студенти, діти. Місто розвивається як наукове, туристичне. Це задовольняє ті бажання і мету, яку сьогодні виголосив ректор нашого університету. Місто має бути науковим. І старовинним, але й водночас молодим. Щоб усі, хто закінчив наш університет, були прикладом державі, розвивали у майбутньому нашу Україну. Нехай Божа Матір береже наш Ужгород і нашу Україну».

У ході святкування було оголошено ще одну важливу новину. Звання Почесного доктора Ужгородського національного університету отримала Хайді Шварцзова - ректор та засновник Центральноєвропейського університету м. Скаліца, професор, доктор філософії.

Саме з ініціативи та завдяки зусиллям Хайді Шварцзової УжНУ цьогоріч оснащено системою надсучасних мультимедійних комплексів з можливістю проведення відеоконференцій у онлайн режимі. Вартість інвестиції склала понад 500 тисяч євро.

Ректор словацького вишу, яка, за словами проф. Ф.Ващука свого часу навіть керувала авіавинищувачами, подякувала за отримане звання. «Це найвища оцінкa, яку може надавати кожен університет, - сказала ректор. - Приємно, що маю змогу співпрацювати з Ужгородським національним університетом. Вже до кінця вересня ваші студенти матимуть можливість проведення телемостів із провідними вишами світу, слухатимуть у режимі онлайн лекції професорів різних університетів, заощаджуючи час та кошти».

Наприкінці голова Ради старійшин університету, доктор фізико-математичних наук, академік, професор Василь Маринець звернувся до першокурсників: «Бажаю вам подолати нові вершини знань і досягнути омріяної мети. Хочеться вірити, що ви швидко звикнете до нової для вас системи навчання. Ви почули з доповіді ректора, яка вагома робота здійснюється в УжНУ для зміцнення університету, щоб він дійсно набув статусу провідного навчального закладу в Україні та Європі».

Від представників обласної та міської влади представники УжНУ отримали відзнаки та грамоти. Студенти першого курсу в присутності повного залу склали присягу та отримали символічний ключ знань і студентський квиток.



За матеріалами: Новини сьогодні
03-09-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11141

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]