Головна » 2015 » Серпень » 10 » В Закарпатті можна скуштувати лікувальний напій з рідкісного в нашій країні кедру

В Закарпатті можна скуштувати лікувальний напій з рідкісного в нашій країні кедру

9 серпня 2015 року в селі Лопухів Тячівського району відбувся традиційний для цього регіону фестиваль «Брустурянська кедровиця».

Від обласного центру Закарпатської області до села Лопухів, що на Тячівщині приблизно 200 км. Даний населений пункт відомий також під назвою Брустури, саме під такою назвою існувало село до 1946 року і в перекладі з румунської означає…лопух.

Селище розташовано по обидва береги ріки Брустурянка за 70 кілометрів від районного центру. На території села знаходиться три заказника, де ростуть кедри, які для наших широт природні, а загалом по Україні – нетипові та рідкісні представники флори, пише Generic Viagra Online Pharmacy.

На північно-західній околиці села розташований Кедринський заказник, на схід —Гладинський, на північний схід —заказник «Горгани». Серед туристів село Лопухів, або як його ще називають місцеві мешканці – Лопухово, відоме проведенням фестивалю «Брустурянська кедровиця», мета якого ознайомити гостей заходу з побутом та історією, показати той величезний потенціал, який закладений в дану місцевість.

Поспілкувавшись з місцевими, з’ясували – в Брустури неодноразово приїжджали гості з Німеччини, які готові вкладати інвестиції, сприяти розвитку села, але побачивши дороги, відмовляються від цієї ідеї та відкладають це на майбутнє. Хоча ситуація, пов’язана з якістю доріг нещодавно таки зрушена з місця – на Тячівщині проведено ремонт суттєвих відрізків автошляхів.

Однак до села Лопухів цивілізація прямує неспішним кроком.

Про фестиваль: Літньо-осіннє свято названо в честь “фірмового” лопухівського напою — “Брустурянська кедровиця”, який виготовляють із горішків гірського кедра. Це диво-дерево, яке має магічну силу, росте тільки в трьох місцях в Україні, а сама ж кедровиця – настоянка на шишках кедра.

Місцеві мешканці тримають рецепт приготування напою в секреті, тож він зберігає свою ексклюзивність. Напій настоюється два тижні, за які він набуває рожевого кольору і отримує гарний, приємний аромат та смак.

Даний напій позиціонують саме як лікувальний напій, отже зловживати ним не рекомендують. По міцності він не поступається горілці. Втім мешканці таки розповіли як вони готують славнозвісну «кедровицю».

Кедрові горішки засипають сахаром та відстоюють дві доби, потім заливають отриману масу якісним спиртом – з цього моменту напій повинен відстоятися – чим більше, тим краще.

З плином часу напій набуває все темнішого і темнішого кольору. З світлого рожевуватого до яскравого рожевого.

Крім «кедровиці», бажаючі поласували традиційними сиром, вурдою та «фірмовим» блюдом лопухівців – смажениною, яку не готують більш ніде, крім цього села.

До речі, на відміну від «секретного рецепту» кедровиці, кожна хазяйка радо ділиться рецептом приготування смаженини, при цьому примовляючи – все одно так готують лише в нас (посміхається).

Для присутніх була підготовлена розважальна програма за участі місцевих колективів художньої самодіяльності, влаштовано демонстрацію майстрів різьб’ярів, тканих виробів, тощо.

Родзинкою фестивалю також є урочисте спалення ватри. Це видовище дійсно залишає відбиток та справляє незабутнє враження про фестиваль в Лопухові, культуру і традиції Тячівщини.

Хоча, суб’єктивно, організаторам даного фестивалю ще є над чим працювати. Засилля китайських сувенірів нівелює всі плюси, які тільки можливі при відвідуванні такого роду населених пунктів, а надто в дні проведення фестивалю.

А в цей самий час, поки місцеві мешканці очікують на зміни та розвиток зеленого туризму, брак фінансування та багатотонні вантажівки-лісовози віддаляють здійснення мрій 4 тисяч «брустурян».

 Юрій ЛОМАКІН


За матеріалами: Новини сьогодні
10-08-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11447

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]