Головна » 2013 » Січень » 13 » Вчені хочуть видобувати корисні копалини у відкритому космосі

Вчені хочуть видобувати корисні копалини у відкритому космосі

Вчені хочуть видобувати корисні копалини у відкритому космосі. На семінарі, проведеному під керівництвом інституту космічних досліджень Кека / Сполучені Штати Америки /, було дано приблизний стан потенціалу організації захоплення недалеко від Землі пролітаючого астероїда з майбутнім розташуванням його навколо Місяця на орбіті і подальшою експлуатацією ресурсів для різних потреб.

Чи є сенс запустити астероїд навколо Місяця на орбіту?

Оцінки наступні: посилка роботизованої організації такого роду за ціною / 2,6 мільярда доларів США / може порівнюватися з відправкою «Curiosity» / два з половиною мільярди доларів США / на Марс. Пропонується для цього використовувати, як і з «Curiosity», ракету «Atlas V» / її 1-а ступінь оснащена двигунами виробництва Росії. Після виведення пристрій буде приводитися іонним ксеноновим двигуном в рух, який з потужністю у сорок кіловат живиться від сонячних батарей. Він почне набір швидкості повільно в напрямку до найближчого астероїда, а подорож до нього триватиме 1,5 року. Для того, щоб полегшити завдання першого захоплення, вибрати краще  об'єкт невеликого розміру / діаметром приблизно шість-сім метрів .

Буксирування та захоплення невеликого тіла на навколомісячну орбіту зайняти повинно не більше 2-6 років. Причому, не дивлячись на скромний розмір, масу буде астероїд мати майже 500 тонн. Технічні підготовки місії можуть бути завершені до кінця нового десятиліття.

Так, в середньому в пятисоттонному астероїді міститься приблизно двісті тонн силікатів, сто тонн води, і  сто тонн приходиться на вуглецеві сполуки, а також дев'яносто тонн становлять метали, в яких домінує залізо, кобальт, нікель.

Для чого раціональніше їх використовувати? Найвигідніший варіант  міг бути зведення космічної бази в пункті Лагранжа L2 - на відстані 61 тисячі кілометрів від Місяця. В результаті на навколомісячну орбіту доставлена ​​буде маса в двадцять вісім разів важче тієї, яку виведе в космос первісна автоматизована місія, а це скоротить різко витрати щодо транспорту матеріалів для спорудження бази. У випадку, якщо поставка п'ятисот тонн матеріалів в точку L2 з Землі для бази обійдеться в 20 мільярдів доларів США, то ідентична місія «полоненого» астероїда має бути чи не в 8 разів дешевше.

Альтернатива виснаженим надрам Землі

Рано чи пізно, але в надрах Землі корисні копалини скінчаться. У цьому зв'язку учені замислюються все частіше про те, щоб знайти заміну в космічному просторі.
Так, деякі астероїди володіють вельми великими  запасами різних мінералів і матеріалів і через десять-двадцять років у космосі видобуток корисних копалин  може стати дуже перспективною сферою діяльності.

Звичайно, дослідження ресурсів з надр астероїдів - це не миттєвий процес, він може з низкою проблем зіткнутися, перш за все, пов'язаних з фактично повною відсутністю гравітації і швидким оборотом деяких з них навколо власної осі.
 
Безумовно, видобуток можливий буде завдяки спеціальним роботам, обладнаних спецпристроями, які їм дозволять утримуватися на поверхні, а також передавати видобуток гірських порід на місце переробки. Робот, оснащений бурильної лазерною головкою
міг би подрібнювати  породу астероїда, що подається на поверхню для майбутньої переробки.

Існує також складність, що земні технології, використовувані в гірській промисловості, застосовують часто методи  по збагаченню матеріалів, які базуються на базі сили тяжіння, відмінностях в щільності матеріалів, що не можливо буде природно застосовуватися на астероїді, тому для збагачення матеріалів слід використовувати центрифуги.

Експерти, які працюють над проблемою щодо забезпечення відправки, в умовах низької або ж відсутньою гравітації, створили багато різних систем, / від страхувальних тросів і мереж, розтягнутих по поверхні астероїда до реактивних ранців /, за допомогою яких люди вільно могли б пересуватися в космосі.

Отже, ще може з'явитися і метод, як уникнути зіткнення астероїдів і Землі, розібравши астероїди на частини, отримавши в якості бонусу при цьому ще й деяке число корисних копалин. До речі, ті астероїди, що не представляють цінності, просто можна відхилити від небезпечного курсу, наближаючи до них гірничодобувний космічний корабель, який власним тяжінням може поміняти траєкторію астероїда.

За матеріалами: Новини сьогодні
13-01-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11485

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]