Головна » 2013 » Січень » 17 » Вчені з'ясували, чому кити викидаються на берег. ВІДЕО

Вчені з'ясували, чому кити викидаються на берег. ВІДЕО

Люди здавна знаходили морських тварин, які викидалися на берег з невідомих причин, про що свідчать давньогрецькі та давньоримські документи. На сьогоднішній день морські біологи готові назвати причини всього лише половини таких інцидентів, при цьому причини ці можуть бути самими різними.

Нерідко це хвороба або травма. Тварина, постраждала від нападу хижака, може відчувати себе занадто слабкою, щоб триматися на воді. У якийсь момент воно просто здається на милість хвиль і дозволяє винести себе на берег.

Набагато більш загадковими виглядають випадки, коли ціла група тварин викидається на берег. Вчені пояснюють це тим, що дельфіни і кити, які мігрують і полюють невеликими стадами, виявляються жертвами своєї ж соціальної структури. Якщо домінантна тварина або вожак викидається на берег через поранення або хворобу, то інші члени групи підуть за ним. Також є припущення, що зграя просто підпливає занадто близько до берега і тому не встигає повернутися під час відливу.

Варто відзначити і те, що в деяких випадках морські тварини здійснюють масові «самогубства» незабаром після активного застосування військових гідролокаторів поблизу. Дані проведених досліджень говорять про те, що гідролокатори при цьому надавали вплив як на фізичний стан, так і на поведінку морських тварин.

Нарешті, варто згадати найбільш екзотичний випадок, коли тварини викидаються на берег навмисно, роблячи це під час полювання. Наприклад, чорні касатки нерідко нападають на таких ластоногих, як морські леви або тюлені. Касатки здійснюють напад в зоні прибою або практично на самому березі - там, де їх жертви змінюють спосіб пересування від плавання до ходіння, що робить їх досить незграбними. Коли тварина намагається вийти з води, касатка здійснює ривок і хапає здобич, після чого їй або залишається дочекатися підходящої хвилі, або спробувати повернутися в океан, звиваючись усім своїм тілом.

За матеріалами: Новини сьогодні
17-01-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11881

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]