Головна » 2023 » Березень » 28 » Величезні запаси води знайдено на Місяці: вона завжди лежала на поверхні, в буквальному значенні

Величезні запаси води знайдено на Місяці: вона завжди лежала на поверхні, в буквальному значенні

Китайські вчені вважають, що вода ховається у крихітних резервуарах на поверхні супутника Землі.

Вчені з Китайської академії наук провели чергове дослідження зразків місячного ґрунту, який доставив на Землю ще наприкінці 2020 року китайський космічний апарат "Чан'е-5". Результати нового дослідження показують, що вода в місячному ґрунті ховається в маленьких скляних кульках. І цієї води на поверхні Місяця може бути в кількості майже 300 млрд тонн.

Дослідження зразків місячного ґрунту, який доставив апарат "Чан'е-5", тривають уже кілька років. І вчені продовжують робити все нові і нові відкриття.

Новий аналіз місячного ґрунту показав, що величезна кількість води може ховатися на поверхні Місяця в дуже маленьких скляних кульках. Вони з'являються в результаті ударів космічного каміння по поверхні Місяця, коли порода охолоджується і з'являються склоподібні частинки розміром всього в кілька десятків або сотень мікрометрів.

Нещодавні дослідження припускають, що за існуванням великої кількості води на Місяці стоїть сонячний вітер. Коли сонячні частки потрапляють на Місяць, то іони водню з'єднуються з киснем, який міститься у місячному грунті.

Китайські вчені вважають, що ці резервуари для води, якими є скляні кульки, можуть відігравати важливу роль у кругообігу води на Місяці. У той час як частина води випаровується в космос, велика її кількість зберігається в цих крихітних частках.

За словами вчених, у кожній скляній кульці може міститися до 0,002 г води на кожен грам маси даної частки. Вчені припускають, що на Місяці може бути кілька сотень мільярдів тонн води. І ця вода в таких кульках накопичується протягом кількох років.

Це надзвичайно важливе відкриття особливо у світлі того, що в найближчому майбутньому планується будівництво першої місячної бази, а потім створення більшої колонії на супутнику Землі. Тобто перші астронавти на Місяці зможуть видобувати воду з поверхні і це зробить їхнє тривале перебування тут більш комфортним.

Також вчені з Китайської академії наук припускають, що на таких тілах у нашій Сонячній системі, як Місяць, які не мають атмосфери, вода може накопичуватися подібним чином на поверхні.

Всупереч очікуванням вчених, телескоп Вебб не виявив атмосфери на екзопланеті із найвідомішої системи TRAPPIST-1. Космічний телескоп провів спостереження за кам'янистою планетою в системі TRAPPIST-1 і це було перше вивчення такого типу планет обсерваторією.

Також ЗМІ писали про те, що у вересні цього року на Землю прибудуть зразки ґрунту із відомого величезного астероїда Бенну. У NASA докладно розповіли про цю місію, яка є історичною для США.

У NASA заявили, що в листопаді 2024 року здійснять перший за багато десятиліть обліт навколо Місяця американські астронавти на борту космічного корабля Orion. Це буде своєрідна репетиція перед висадкою перших у 21 столітті людей на супутник Землі у 2025 році.


За матеріалами: Новини сьогодні
28-03-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1284

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]