Головна » 2023 » Травень » 10 » Виявилися німецькими зроблені у росії верстати для виробника ракет Х-22

Виявилися німецькими зроблені у росії верстати для виробника ракет Х-22

російська Корпорація тактичного ракетного озброєння (КТРВ) придбала німецькі верстати під виглядом вироблених у росії, та досі успішно їх використовує.

Про це стало відомо з матеріалів справи, у якій Слідчий комітет по московській області звинувачує директора постачальника верстатів у шахрайстві та завищенні цін на продукцію.

Кримінальну справу відкрили у листопаді 2021 року за матеріалами перевірки, проведеної російською Генпрокуратурою, а також матеріали фсб.

російські слідчі встановили, що російський виробник ракет уклав з ТОВ "Широн рус" контракт на постачання партії верстатів на 83 млн рублів. Однак придбані верстати, всупереч вимогам законодавства, виявилися німецькими, а не російськими. Крім того, продавець завищив їх вартість.

Своєю чергою, захисники постачальника визнають, що у верстатах справді були іноземні комплектуючі, однак у росії таке обладнання просто не виробляється. Крім того, за їх словами, замовник використовує отримане обладнання "в повному обсязі" і жодних нарікань не має.

Корпорація тактичного ракетного озброєння (КТРВ) є одним із найбільших російських виробників зброї, що об'єднує 39 підприємств, задіяних у розробці та виробництві протикорабельних, протирадіолокаційних та багатоцільових ракет. До складу корпорації входить конструкторське бюро "Радуга", яке виробляє ракети Х-101, та Х-22 – цими ракетами російські військові завдали удару щонайменше по кількох ТРЦ та багатоповерхівках в Україні, спричинивши масові жертви серед цивільного населення.

російське ТОВ "Широн рус" позиціонувало себе як місцевий підрозділ німецької корпорації Chiron Group, що спеціалізується на випуску високоточних вертикально-фрезерних центрів обробки з цифровим програмним управлінням. Корпорація є одним з лідерів на світовому, у тому числі й на російському ринку у галузі виробництва високотехнологічного металообробного обладнання. Наразі на сайті Chiron Group прибрали всі згадки про росію.

Виготовлення всієї лінійки верстатів Chiron у росії відбувається з 2014 року на тольяттинському "Широн рус" місцевого бізнесмена Сєргєя Сироти, який побудував його "під ключ" за технологіями Chiron Group. Продукцію цього заводу мінпромторг рф у 2017 році визнав власне російським виробництвом, що дозволило йому отримати преференції на тендерах "газпрому" та виробників російської зброї.

Видання зауважує, що це не перший випадок продажу російським виробникам зброї іноземного обладнання під виглядом російського. У 2021 році слідчі затримували власнию "Балтійської промислової компанії", яка у 2016 році уклала контракт із структурами "ростеху" на постачання верстата, комплектуючі у якому виявилися китайськими.


За матеріалами: Новини сьогодні
10-05-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1346

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]