Головна » 2023 » Березень » 31 » Виявився чорною дірою, спрямованою на Землю, об’єкт, прийнятий за галактику

Виявився чорною дірою, спрямованою на Землю, об’єкт, прийнятий за галактику

Група міжнародних астрономів нещодавно виявила галактику, яка зазнала змін у класифікації через унікальну активність у її ядрі. Галактика, раніше відома як PBC J2333.9-2343, була перекласифікована як гігантська радіогалактика розміром чотири мільйони світлових років у поперечнику. Це нове відкриття було опубліковано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

За словами дослідників, галактика, яка раніше класифікувалася як радіогалактика, тепер класифікується як блазар. Блазар — це активне галактичне ядро ​​(AGN) з релятивістським струменем, яке рухається зі швидкістю, близькою до швидкості світла, спрямованого на спостерігача. Блазар є надзвичайно високоенергетичним об’єктом і вважається одним із найпотужніших явищ у Всесвіті.

Тим часом інший об’єкт, який спочатку помилково вважали галактикою, ідентифікували як чорну діру, спрямовану прямо на Землю. Цей об’єкт під назвою SDSS J103027.09+052455.0 був ідентифікований за допомогою даних цифрового огляду неба Sloan. Спочатку її класифікували як галактику через її яскраве ядро, але спостереження з Gran Telescopio Canarias в Іспанії виявили чорну діру, оточену диском газу.

У PBC J2333.9-2343 струмінь змінив свій напрямок на кут до 90 градусів, переходячи від площини неба до напряму прямо на Землю. Це призвело до випромінювання по всьому електромагнітному спектру, що спричинило зміну класифікації галактики. Астрономи використовували різні електромагнітні спектральні спостереження, щоб дізнатися більше про загадкову галактику. Вони спостерігали PBC J2333.9-2343 за допомогою радіо-, оптичних, інфрачервоних, рентгенівських, ультрафіолетових і гамма-телескопів.

Потім команда порівняла властивості PBC J2333.9-2343 з великими зразками блазарів і галактик, що не належать до блазарів, наданими проєктом автоматичного навчання для швидкої класифікації подій (ALeRCE) у Чилі, а також даними з Цвікі Transient Facility (ZTF) і Система останнього сповіщення про зіткнення з Землею астероїдів (ATLAS).

Команда дійшла висновку, що галактика має яскравий блазар у центрі з двома пелюстками у зовнішніх областях струменя. Ці пелюстки пов’язані зі старими струменями та більше не живляться викидами з ядра. Вони є реліктами минулої радіоактивності, тоді як структури, розташовані ближче до ядра, являють собою більш молоді та активні струмені.

Команда поки не знає, що стало причиною різкої зміни напрямку струменів. Вони припускають, що це могло бути подія злиття з іншою галактикою, відносно великий об’єкт або сильний спалах інтенсивної активності в ядрі галактики після періоду спокою. Доктор Лорена Ернандес-Гарсія, провідний автор статті та науковий співробітник Інституту астрофізики тисячоліття, сказала:

"Наша гіпотеза полягала в тому, що релятивістський струмінь надмасивної чорної діри змінив свій напрямок, і щоб підтвердити цю ідею, нам довелося провести багато спостережень. Той факт, що ми бачимо, що ядро ​​більше не живить частки, означає, що вони є реліктами минулої діяльності, тоді як структури, розташовані ближче до ядра, являють собою більш молоді та активні струмені".


За матеріалами: Новини сьогодні
31-03-2023
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1291

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]