Головна » 2016 » Липень » 14 » Вирубка лісу в Карпатах - опубліковано інтерактивну карту

Вирубка лісу в Карпатах - опубліковано інтерактивну карту

Загальна площа лісу в чотирьох гірських областях на заході України становить 2,2 млн га - майже чверть усіх лісів країни. Всього в Україні лісом покрито 16% території країни, в карпатських регіонах - 40%, на Закарпатті - 51%. Це третій показник у Європі після Швеції та Фінляндії, але за цим критерієм країна стрімко скочується вниз через масштаби вирубування лісу, йдеться в матеріалі Texty.

"У районі гори Попадь, від села Осмолода (Івано-Франківська область) до Лопухова (Закарпаття) вирізана територія розміром понад тисячу футбольних полів. Від бензопил не захищені навіть природні парки і заповідники. До мораторію на експорт ліс приносив чимало валюти: вирубки годували і бідне населення гір, і мізерний український бюджет", - прокоментували автори матеріалу.

Проаналізувавши дані супутникових знімків основної частини українських Карпат, журналісти обрали кілька ділянок, які постраждали найбільше, і підрахували масштаби екологічної катастрофи.

На карті червоним кольором позначені території вирубок, здійснених за останні чотири роки - з літа 2011-го по червень 2015 року. Також користувач може переглянути карту в режимі "природний колір" - без червоних маркерів вирубок. Ще одна доступна можливість - порівняти супутникові знімки Карпат за серпень 2000-го і червень 2015 року, щоб побачити, як змінилися вирубки за 15 років.

За даними Держлісагентства, в середньому по Україні один гектар вирубаного лісу дає 240 кубометрів деревини. У Карпатах цей показник вищий - у середньому 300-400 кубометрів на 1 га.

"А тепер уявіть величезний куб з цільного дерева. Гігантський дерев'яний куб з довжиною ребра 1 км. А тепер уявіть ще один такий же. Приблизно так виглядав би загальний запас деревини в усіх лісах України", - йдеться в коментарі до карти.

У 2015 році в Україні заготовлено 19 млн кубометрів деревини: тобто, приблизно 80 тисяч гектарів лісу, майже 1% усіх запасів. Торік підприємства Державного агентства лісових ресурсів, яке управляє 73% територій лісів, поповнили бюджет понад 3 млрд грн. Решта 27% лісів належать місцевому самоврядуванню, Мінагрополітики, Міноборони, природним паркам і ін.

11 травня 2016 року Кабмін заборонив санітарну вирубку лісів до перегляду нормативно-правових актів, які її регулюють. Також було прийнято рішення про звільнення керівника Держлісагентства Олександра Ковальчука.

Нагадаємо, у 2015 році Верховна Рада запровадила мораторій на експорт лісо- та пиломатеріалів у необробленому вигляді.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-07-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1910

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]