Головна » 2023 » Січень » 30 » Вміють красти дані своїх власників китайські смартфони

Вміють красти дані своїх власників китайські смартфони

Смартфони давно стали незамінними помічниками та друзями, без яких тепер не можуть жити ні молоді, ні старі. Цим пристроям довіряють все найдорожче та найпотаємніше, сподіваючись на їхню надійність та безпеку. Однак довіра та очікування не завжди виправдовуються, і смартфон відразу перетворюється на ворога, який краде ваші дані. Саме в такій поведінці експерти викрили такі популярні в росії дешеві китайські смартфони.

Якщо друг виявився раптом

російський ринок електроніки, та й решта всіх ринків, за минулий рік сильно змінилися. На прилавки ринув потік китайських смартфонів. Експерти констатують, що деякі з них можуть бути завезені за сірими схемами, а це серйозна проблема для безпеки їхніх власників. Зарубііжні фахівці з кібербезпеки ловили деяких китайських виробників смартфонів на перед-встановленні у свої пристрої шкідливих програм, що крадуть дані та гроші.

Наприклад можна взяти продукцію компанії Transsion Holdings, яка у продажах орієнтувалася на Африку, Індію, Пакистан, південно-східні азіатські країни, а тепер і росію. Фірма пропонує смартфони таких брендів, як Tecno, Itel та Infinix. Пристрої спеціально орієнтовані на людей з низьким доходом, які не мають можливості дозволити собі дорогі гаджети.

Технологічний кишеньковий злодій

Але кілька років тому з’явилися підозри, що у смартфонах цієї компанії може бути встановлене шкідливе програмне забезпечення. Розслідуванням цього питання зайнялися видання BuzzFeed News та компанія Secure-D . Їх зацікавила скарга 41-річного мешканця південної Африки, який придбав смартфон Tecno W2. У його пристрої періодично виринала реклама, що заважає дзвонити і листуватися. Людина розповіла, як кілька разів виявляла, що її оплачені дані самі собою витратилися, а також з’являлися повідомлення про платні підписки на додатки.

У ході розслідування було виявлено, що встановлене (поставлене на заводі) на його пристрої програмне забезпечення було заражене вірусами Triada та xHelper, який крав дані та оформляв платні підписки. У Secure-D розповіли, що її система захисту від шахрайських транзакцій, у період з березня по грудень 2019 року, заблокувала близько 844 тисяч шахрайських транзакцій, які були пов’язані з встановленим шкідливим ПЗ на смартфонах від холдингу Transsion.

Що кажуть самі виробники?

Представництво Transsion Holdings підтвердило, що частина смартфонів Tecno W2 дійсно були встановлені віруси Triada і xHelper. Але звинувачують у цьому невстановленого постачальника, а самі вони завжди високо цінували безпеку своїх клієнтів.

” Кожне програмне забезпечення, встановлене на пристрої, проходить серію перевірок безпеки, таких як наша власна платформа сканування безпеки, Google Play Protect, GMS BTS та тест VirusTotal “, – додав представник Transsion.

Фахівці з безпеки з Secure-D знайшли шкідливі програми та пристрої від компанії TCL Communication , вона випускає смартфони Alcatel. Гаджети, що продаються в Бразилії, Малайзії та Нігерії, обкрадали своїх власників за допомогою шахрайських транзакцій.

російські реалії

Популярність китайських смартфонів стрімко зростає, тому що вони пропонують набагато більше за менші гроші. Але російські експерти мають питання до їхньої безпеки. Більше того, кожен бажаючий сам може купити смартфон із Китаю. Що буде всередині такого апарату і чим це обернеться для власника гаджета, невідомо. Люди хочуть більше дюймів в екрані, більше гігабайт у пам’яті, більше мегапікселів у камері, але менша ціна — Китай дає їм таку можливість, але що бере натомість?

Як самому перевірити смартфон на віруси?

Звичайному користувачеві, який не має особливих знань в галузі інтернет-безпеки, можна перевірити свій смартфон на наявність шкідливих програм.

Перший варіант — встановити антивірусну програму. Достатньо запустити таку програму і вона сама перевірить пристрій на віруси.

Другий варіант – сканувати смартфон на віруси, підключивши його до комп’ютера. Це менш ефективний варіант порівняно з першим, але він може виявити зловреди на карті пам’яті.

Як зрозуміти, що смартфон заражений?

Дія шкідливих програм не завжди прихована, і, знаючи деякі ознаки, ви можете самостійно виявити факт зараження свого смартфона.

  •     Телефон став часто зависати та нагріватися під час виконання звичайних завдань.
  •     Різко зросла витрата трафіку мобільного інтернету.
  •     Батарея почала швидше розряджатися.
  •     У списку програм з’явилися дивні програми, які ви самі не встановлювали.
  •     Телефон показує рекламні повідомлення.
  •     Періодично з’являються повідомлення про системні помилки.

За матеріалами: Новини сьогодні
30-01-2023
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1249

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]