Головна » 2016 » Грудень » 26 » Вовняні тканини в Україні

Вовняні тканини в Україні

Вовняні тканини в Україні

Вовна – безцінний матеріал у текстильній промисловості, що добувають шляхом стрижки певних тварин. З цієї сировини виготовляють вовняні тканини, що користуються неабиякою популярністю в модній індустрії та багатьох сферах життя звичайних людей. Без шерстяного одягу неможливо уявити зиму, що на наших просторах відзначається значними морозами. Є багато видів цього матеріалу, на які варто звернути увагу та поговорити детальніше. Ця інформація буде цікавою не лише людям, що мають професійний інтерес, але й тим, хто цікавиться різними видами вовняної канини. Найбільшими її виробниками є Австралія, Аргентина, Китай, Нова Зеландія, Уругвай та країни Середньої Азії. Тканини в Україні виробляють, але ми не входимо до світових лідерів, проте в Карпатах також займаються цим ремеслом.

Властивості шерстяної тканини

  • Вовняні волокна легко поглинають вологу (цю властивість називають гігроскопічністю) і досить еластичні.
  • Справжня овеча вовна важко горить, а коли обвуглюється, то можна почути специфічний запах паленого пір’я.
  • Добре утримує тепло, а ще вона досить легка.
  • Шерстяні вироби відзначаються хорошою зносостійкістю.

Єдиним і значним недоліком є здатність до звалювання, тому на одязі або текстилі можуть досить швидко утворюватися так звані ковтунці (рос. «катышки»). Вони можуть псувати зовнішній вигляд вироблених товарів. Серед основних видів вовни виділяють декілька найбільш популярних у текстильній промисловості, про які можна дізнатися нижче.

Види тканин з шерсті

Найпопулярніший вид шерсті – овеча вовна. Головним у процесі вироблення овечої пряжі є ретельна обробка. Тварин миють, стрижуть та гарно очищають. І тільки потім шерстяний матеріал можна фарбувати і прясти. Вовняна пряжа набагато легша від тієї, що має рослинне походження. Ангору виробляють з шерстіангорських кролів та рідко використовують у чистому вигляді. Це елітна тканина, досить дорога і не дуже еластична, проте надзвичайно м’яка. Ангора тепла, тому її часто додають до складу акрилу. Альпака і лама – два цінних джерела для отримання вовни.

Цікаво, що шерсть цих тварин майже не фарбують, оскільки й так у природі нараховують близько 22 відтінків: від білого та бежевого аж до чорного. Пряжа – щільна, вовну альпаки та лами часто використовують у чистому вигляді. Мохер – це пряжа з ангорської кози. Матеріал легко фарбується, тому сучасні дизайнери із задоволенням використовують його для пошиття речей, що виглядають модно і підкреслюють стиль власника навіть у лютий холод. Цей вид потрібно прати максимально обережно, щоб він не втратив свою «пухнастість». 

Кашемір отримують від кашмірської кози. Кашемір – дорогий матеріал. Його плюси в легкості, чудових теплозберігальних властивостях та м’якості. Чистий кашемір використовують рідко, бо така пряжа швидко кошлатиться. Мериносову вовну роблять із шерсті тонкорунних мериносових овець. Їхня вовна відзначається неабиякою м’якістю. З неї часто роблять дитячі речі, оскільки цей матеріал не подразнює шкіру. Висока якість зумовлює відповідну ціну, але виробники додають інші види волокон, і потім цю вовну можна недорого купити, адже інтернет магазин тканин Мегатекс продає товар від виробника.

Застосування та модні тенденції, догляд за вовняною тканиною

Вовну використовують самостійно, та в сполуці з іншими волокнами різного походження. З неї виробляють високоякісну пряжу. Зокрема, це пальтова та костюмна шерстяна пряжа. Також за допомогою валяння вовнивиробляють фетр, войлок і ще деякі види нетканих матеріалів. Для пошиву демісезонних вовняних пальто часто використовують щільну байкову тканину. З фетру часто роблять оригінальні капелюшки чи іграшки. Фланелевий жіночий одяг також користується попитом. Ще є італійська шерсть, креп, жаккард, лоден, драп та джерсі. Тканина оптом та в роздріб від виробник продаєтся в інтернет магазині Мегатекс. До того ж ціни на такі матеріали не кусаються.

Надзвичайно модними у 2017/2018 роках залишаться об’ємні шерстяні светри з верблюда, альпаки та лами. Такий одяг легкий та швидко зігріває. Користуються популярністю у дизайнерів і такі тканини, як букле та твід. Для пошиття костюма чи для пальто вони підходять якнайкраще. Шотландка – ще один вид сировини, від якої у захваті більшість модниць. Вовняні речі на піку популярності через свої позитивні властивості.

Як доглядати за шерстяною тканиною та де придбати

Загалом вовняна тканина досить зносостійка, якщо її правильно зберігати. Знавці не радять вішати такий одяг з у шафу. Краще виділити окрему поличку для неї. Чистка тканини також не спричинятиме труднощів. Достатньо провести щіткою по забрудненому місці. У процесі прання шерстяного одягу є певні особливості. Головне прати вручну при температурі до 30 градусів тепла та витримувати мінімальний час контакту з водою. Використовуйте лише перевірені пральні засоби. Будьте уважні з відбілювальними рідинами. що можуть назавжди зіпсувати виріб.

Сушити шерстяні вироби потрібно також обережно і викручувати від вологи як можна лагідніше. Найкраще – покласти, наприклад, светр на сухий рушник, щоб він увібрав зайву вологу. Багато видів вовни можна легко та без зайвих турбот купити в інтернет-магазинах України. Наприклад, на сайті магазину «Мегатекс»жителі великих міст: Харкова, Запоріжжя, Києва, Дніпра чи Одеси, можуть легко обрати та дешевопридбати потрібний вид вовни від виробника в роздріб та оптом. На сайті є фото, що допоможе вам визначитися у виборі вовняної тканини від виробника.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-12-2016
nowyny.com/
Додав: Nata
Коментарі: 0
Переглядів: 11336

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]