Головна » 2022 » Липень » 16 » За допомогою дронів шукатимуть міни в Україні

За допомогою дронів шукатимуть міни в Україні

дрон

Після закінчення війни в землі залишається безліч вибухонебезпечних предметів (ВНП). Сапери добре знають сумну статистику: один рік війни – десять років розмінування. Окрім різних мін – протипіхотних, протитанкових або саморобних вибухових пристроїв, на полях залишаються нерозірвані снаряди, ракети та гранати. З часом вони осідають з поверхні в глибину до декількох метрів, де їх відшукати звичайними пошуковими пристроями досить важко.

Канадська фірма Draganfly та український фонд Yellow-Blue представили нову програму з розмінування територій за допомогою БПЛА, оснащених дистанційними датчиками, що реагують на компоненти ВНП.

На тестовому майданчику були закладені в землю декілька ВНП – мінометна, протипіхотна та протитанкова міни, крім того – уламки снарядів, гільзи. Адже зазвичай місця, де точилися бої, забруднені різним металевим мотлохом.

Коптер із датчиком, що прикріплений до нього на довгому кабелю, облітає майданчик. За декілька проходів на екрані ноутбука виникає тривимірна модель поверхні й зрізи на різній глибині. Експрес-оцінка показує місця, де розташовані ВНП.

Робочий процес розмінування нараховує декілька етапів. Спочатку надходять геолокаційні дані в реальному часі з дрона. Далі вони обробляються за допомогою хмарних технологій, у процесі обробки відбувається аналіз і порівняння виявлених ВНП із бібліотеками. Зокрема, можливе підключення бібліотек, розроблених саперами в різних країнах, які мають досвід роботи з російськими та радянськими мінами. Далі складаються тривимірні карти, на яких позначаються аномалії, що можуть нести загрозу. Дані збирають за допомогою кількох датчиків під час обльоту ділянки, а обробка відбуватиметься до 24 годин.

Канадська компанія була першою, хто використав БПЛА для створення спеціально розробленого рішення в пошуково-рятувальному середовищі.

Існуюче програмне та апаратне забезпечення канадської компанії використовується для оцінки землі, пошуку корисних копалин/родовищ тощо в гірничодобувній галузі, а також для потреб сільського господарства та транспортної сфери. З 2020 року розпочались роботи з використання БПЛА для розмінування. Програмне забезпечення зі штучним інтелектом можна використовувати та адаптувати для пошуку та виявлення різних мін залежно від форми, розміру, матеріалу, типу вибухівки, проводки тощо.

Президент компанії Draganfly Кемерон Челл розповів, що Україна на сьогодні – одна з найбільш небезпечних з точки зору мінної небезпеки країн. Саме тому використання дронів із дистанційними датчиками має бути одним з пріоритетних напрямків двостороннього співробітництва. Процес збору даних налічуватиме кілька етапів і процесів, що будуть розподілені між Україною та Канадою.

Кінцевою метою буде спеціально сконструйований безпілотник і набір обладнання, що керуватиметься системою штучного інтелекту, здатною до адаптації та навчання. Для розробки масштабованого рішення для процесу розмінування необхідне наступне обладнання:

  • Коптер Draganfly Commander 2 із багатоспектральним датчиком зображень RedEdge.
  • Коптер Draganfly Freefly Alta-X із магнітометром.

Ще у 2020 році було завершено 3 випробування з використанням різних датчиків й імітованих протипіхотних, і протитанкових мін. У всіх трьох тестуваннях було виявлено 100% імітованих мін.

Новітні технології суттєво зменшують ризик для саперів і дозволять скоротити час на розмінування забруднених ВНП-територій.


За матеріалами: Новини сьогодні
16-07-2022
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 11303

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]