Головна » 2017 » Січень » 17 » За кілька років карпатські праліси можуть зникнути

За кілька років карпатські праліси можуть зникнути

Карпатські праліси не мають жодного юридичного захисту і через 5-8 років можуть бути повністю знищені. Про це 16 січня заявила керівник природоохоронного відділу Товариства охорони птахів кандидат біологічних наук Ольга Яремченко на прес-конференції у Києві, передає Укрінформ.

"Праліси - це абсолютно унікальні природні екосистеми, які не зазнали потужного втручання людей, вони живуть і розвиваються виключно за законами природи. Четверта частина пралісів у період з 2008 року до 2014 року була втрачена. Якщо іти далі такими темпами, то ці залишки пралісів, які створюють каркас лісів, років за 5-8 просто будуть знищені. Тому що фактично вони не мають ніякого юридичного захисту. У законодавстві відсутнє таке поняття, як праліси", - сказала Яремченко.

За її словами, праліси дуже часто розглядаються як старі ліси, але насправді - це ліси, у яких об'єднані дерева різних вікових груп - від старих до молодших. Праліси, на відміну від лісових насаджень, дуже стійкі до хвороб, шкідників, глобальних змін у природі, у тому числі стихійних явищ. Вони краще за штучні насадження затримують воду. Найбільші площі таких пралісів збереглися саме у Карпатах.

"Тому ми разом з німецькою організацією, яка у своїй країні втратила праліси, уже три роки працюємо над тим, аби зберегти залишки цих пралісових екосистем", - зауважила Яремченко.

Експерт поінформувала, що на території Карпат уже 3 роки ведеться робота з ідентифікації пралісів. Загалом їх площа становить близько 83 тис. га. Із них близько 40 тис. га - праліси, які уже ідентифіковані. Решта - це потенційні ділянки пралісів, які ідентифіковані дистанційно, але далі буде проводитися їх верифікація на місці. Однак лише 30 тис. га цих пралісів розташовані на об'єктах природно-заповідного фонду, решта - на лісогосподарських ділянках.

"Збереження цих екосистем дуже важливе - і для збереження фауністичного різноманіття, і для збереження екологічної безпеки регіону. Ми почали активну роботу з лобіювання розширення території парків. З 2015 року у нас іде дуже потужна боротьба із представниками лісового господарства, які категорично не готові віддавати масиви під розширення національних природних парків. Тому стало зрозуміло, що єдиний шлях, який забезпечить справжній захист цих лісів - це законопроект, направлений на збереження цих пралісів", - наголосила Яремченко.

Раніше супутникові знімки показали, як стрімко вирубують ліси Карпат.


За матеріалами: Новини сьогодні
17-01-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1947

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]