Головна » 2022 » Грудень » 20 » За рабовласницьке минуле країни вибачився прем'єр Нідерландів

За рабовласницьке минуле країни вибачився прем'єр Нідерландів

Прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте просив вибачення від імені держави за історичну роль країни в рабовласництві. Про це повідомив у своєму виступі прем'єр в Гаазі.

“Ми, живучи тут і зараз, можемо лише чітко визнати та засудити рабство як злочин проти людства”, - наголосив він в Національному архіві в Гаазі в присутності представників організацій, які виступають за визнання наслідків рабства.

Рютте вибачився за минуле та зазначив, що протягом століть створювалися умови, підтримувалося і заохочувалося рабство.

“Протягом століть люди були перетворені на товар, експлуатувалися і торгувалися від імені нідерландської держави. Століттями людську гідність топтали найжахливішим чином. За це я прошу вибачення від імені уряду Нідерландів”, - сказав він.

Разом з організаціями з Нідерландів, Сурінаму та островів Карибського басейну уряд хоче працювати над розширенням знань про минуле рабство, а також над підвищенням обізнаності, визнання та розуміння.

У своїй промові Рютте також посилався на книгу Антона де Кома “Ми, раби Суринаму”, якого називають видатним борцем за незалежність Суринаму, просвітителем й громадським діячем.

За словами Рютте, під час рабства “не було меж жорстокості та свавіллю”.

Він також наголосив, що цей біль відчувається й досі.

“Я думав: рабство - це історія, яка залишилася далеко позаду. Я помилявся, бо століття гноблення та експлуатації впливають тут і зараз. У расистських стереотипах, у дискримінації, у соціальній нерівності. І щоб подолати це, ми також повинні відкрито та чесно дивитися в очі минулому”, - наголосив він.

У понеділок аналогічні церемонії за участю нідерландських міністрів відбулися в Суринамі і на шести островах Карибського моря, які є частиною Королівства Нідерланди.


За матеріалами: Новини сьогодні
20-12-2022
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1446

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]