Головна » 2021 » Червень » 25 » За скорочення викидів вуглецю за рахунок захисту своїх тропічних лісів.Габон став першою африканською країною, що отримала плату

За скорочення викидів вуглецю за рахунок захисту своїх тропічних лісів.Габон став першою африканською країною, що отримала плату

Підтримувана ООН Центральноафриканська лісова ініціатива (Cafi) надала понад 17 мільйонів доларів (12 мільйонів фунтів стерлінгів) – перший транш угоди на 150 мільйонів доларів, укладеної в 2019 році.

Майже 90% території Габону покрито лісами, які поглинають більше вуглецю, ніж викидає країна.

Тропічні ліси життєво важливі для поглинання шкідливих для клімату викидів.

За словами Кафи, Габон зміг показати, що йому вдалося скоротити збезлісення і, таким чином, знизити викиди вуглецю в 2016 та 2017 роках в порівнянні з попереднім десятиліттям.

В результаті Норвегія через Cafi виплатила Габону 17 мільйонів доларів за формулою, що відноситься до кількості тон вуглецю, яку в іншому випадку було б викинуто. Решта 150 мільйонів доларів повинні бути передані в найближчі роки.

Початковий платіж становить всього 0,1% річного ВВП Габону, але міністр лісового господарства Лі Уайт сказав, що це був важливий перший крок.

За словами міністра, Норвегія затвердила системи Габону для моніторингу збезлісення і викидів вуглецю, які можуть бути використані, щоб допомогти країнам з високим рівнем викидів вуглецю платити Габону за управління його ресурсами в майбутньому.

В останні роки Габон розпочав реалізацію низки природоохоронних програм, включаючи створення 13 національних парків і проект по боротьбі з незаконними рубками.

Проте, країна хоче заробляти більше грошей на деревині і заявляє, що буде продовжувати заготовлювати дерева і підвищувати вартість сектора за рахунок переробки більшої кількості сировини в домашніх умовах.

Благодійна організація Rainforest Foundation UK, яка займається захистом тропічних лісів і правами громадян на землю, повідомила BBC, що, хоча гроші на захист лісів важливі, цей платіж «ризикує стати заходом зі зв’язків з громадськістю».

Він вказує на дані групи моніторингу Global Forest Watch, які показують, що в 2017 році був зафіксований один з найвищих темпів зникнення лісів в Габоні з 2001 року.

Уряд заявляє, що його моніторинг показує, що країна може підтримувати свої запаси вуглецю за допомогою сталого лісового господарства.

Протягом багатьох років багатші країни прагнули покласти край вирубці лісів в Африці та інших місцях, сплачуючи біднішим країнам за захист їх дерев.

Такий підхід в цілому не зміг зупинити хвилю вирубки дерев, тому нові результати в Габоні, безумовно, обнадіюють.

Старі дерева Габону мають вирішальне значення для світу, оскільки вони містять більше вуглецю, ніж аналогічні ліси в Амазонії – вони також є домом для близько 60% слоні, що вижили в лісах.

Міністр лісового господарства Габону тепер хоче просувати більш сміливий план продажу вуглецевих кредитів, щоб дозволити багатим країнам скоротити викиди в таких складних секторах, як транспорт та опалення будинків.

Багато хто вважає це суперечливою ідеєю, що дозволяє багатим відкупитися від важкого вибору.

Це питання обов’язково буде обговорюватися на конференції з клімату COP26 в Глазго в листопаді.


За матеріалами: Новини сьогодні
25-06-2021
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1552

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]