Головна » 2016 » Жовтень » 23 » Загибель проросійських бойових командирів оповита таємницею - Financial Times

Загибель проросійських бойових командирів оповита таємницею - Financial Times

Убивство пізно ввечері в неділю Арсена Павлова, більш відомого як Моторола, і його охоронця загрожує призвести до повномасштабних бойових дій на сході України, попри те, що лідери Росії, України, Німеччини і Франції в середу домовилися розробити "дорожню карту" для здійснення загальмованої мирної угоди в понівеченому війною регіоні, пишуть Роман Олеарчик і Ніл Баклі в The Financial Times.

"Однак загибель Павлова - найпомітнішого зі щонайменше семи ватажків бойовиків, убитих трохи більш ніж за рік, - також ставить ширше питання: чому так багато лідерів сепаратистів гине під час нібито перемир'я? - йдеться в статті. - Є різні теорії: від помсти проукраїнських груп і міжусобиць між різними збройними угрупованнями до дій російських спецслужб, які позбавляються сепаратистів, яких вони вже не можуть контролювати".

Лідер донецьких сепаратистів Олександр Захарченко, який також пережив замах на своє життя, звинуватив у вбивстві Павлова українські спецслужби: "Ми можемо припустити, що [український президент] Петро Порошенко порушив перемир'я і оголосив нам війну".

"Київ свою відповідальність заперечує, - повідомляють автори. - За словами чиновників, київські спецслужби не змогли б убити в серці Донецька командира бойовиків, якого добре охороняли".

Аналітики, які відзначають ретельність, з якою Павлов дбав про свою безпеку, припускають, що його ліквідували свої, йдеться в статті.

З кінця минулого грудня вбито як мінімум чотирьох проросійських бойових командирів - Павла Дрьомова, Олександра Бєднова, Олексія Мозгового та Євгена Ісаченка. Всі вони були суперниками лідера "ЛНР" Ігоря Плотницького, який також пережив замах. Загинув у в'язниці (за офіційною версією - наклав на себе руки) ще один луганський командир - Геннадій Ципкалов, пишуть журналісти.

Автори статті зазначають, що російські ЗМІ прославляють Павлова, а київські чиновники й інші джерела припускають, що його могли усунути російські спецслужби в процесі "чистки".

Юлія Латиніна - російська журналістка і радіоведуча, відомий критик Володимира Путіна - на цьому тижні написала в блозі, що Павлова вбили за наказом високопоставлених московських чиновників, тому що "він знав, хто збив Boeing" (MH-17), передають автори статті.

Речник київської спецслужби СБУ Олександр Ткачук сказав, що Україна, звісно, хотіла б отримати Павлова - "підозрюваного в багатьох справах, від терористичної діяльності до вбивств", - і висловив припущення, що в його вбивстві винна Москва.

"Уявіть, що в української влади з'явився такий свідок, як Павлов, на міжнародному кримінальному суді з приводу російських воєнних злочинів", - зазначив Ткачук. На його думку, смерть Мотороли "вигідна російському керівництву".

Переклад Inopressa.ru 


За матеріалами: Новини сьогодні
23-10-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1751

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]