Головна » 2013 » Червень » 21 » Закарпатців закликають берегтися укусу змії

Закарпатців закликають берегтися укусу змії

Найбільше змій – у гірських районах. Заполонили ліси і наступають на села. Цьогоріч укусили вже двадцять одну людину. На щастя, вижили всі постраждалі.

На дачі під Ужгородом чоловік щодня бачить вужів, полозів і мідянок.

Вони повзають між грядками, вилізають із нір і гріються під хатою. Досвідченого рибалку Сергія Лупича гадюка кусала двічі – в руку і стегно. Чоловік розповідає – перед атакою змія попереджає шипінням. Любить сухі сонячні місця. Помітивши гадюку, краще тихенько її обійти або почекати, поки відповзе. Зоологів стрімке збільшення популяції змій лише тішить. Кажуть, років зо тридцять тому плазунів було більше.

Та люди їх знищили. На Закарпатті чотири види неотруйних змій – вужі водяний і звичайний, мідянка та полоз. Останні два – у Червоній Книзі України. А от небезпечна – отруйна гадюка звичайна. Завдовжки шістдесят сантиметрів, колір від сірого до коричневого. Має темну зигзагоподібну лінію вздовж хребта. Активному розмноженню гадюк сприяє спека та відсутність колгоспів. Хімія вбивала комах і гризунів, однак тепер їжі вдосталь.

Тож полози виростають до двох з половиною метрів. «Полози таких розмірів зустрічалися ще у 70-х, 60-х роках. Зараз знову таки поновлюються популяції таких великих. Вони просто доходять такого віку. Загалом полози до 3 метрів зустрічаються у себе на батьківщині, в Італії. Це властиві їм розміри», – розповідає зоолог Федір Куртяк.

Медики радять: якщо вкусила змія, треба негайно накласти пов'язку вище рани і чимдуж бігти в лікарню. Там є протиотруйна сироватка. Головне не нервувати, щоб не піднявся тиск і не прискорилося серцебиття. Бо так отрута швидше поширюється організмом. «Накласти не тугу пов'язочку і зразу звертатися до лікарів. Це безпосередньо. Ні в якому разі, як було прийнято раніше, відсмоктувати у місці укусу кров, це абсолютно не потрібно», – розповідає директор Закарпатського територіального центру екстреної медичної допомоги Фома Білинець.

Торік до лікарень потрапило одинадцять покусаних зміями закарпатців, повідомляє ICTV. Нині вже вдвічі більше. Тож варто бути надзвичайно уважними на природі і біля водойм.



За матеріалами: Новини сьогодні
21-06-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11550

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]