Головна » 2013 » Серпень » 27 » Закарпатські безробітні житимуть за новими правилами

Закарпатські безробітні житимуть за новими правилами

Уряд запропонував Верховній раді вдосконалити законодавство у сфері зайнятості населення та подав на розгляд депутатів відповідний законопроект, пише Комерсант-Україна.
 
Нові норми передбачають зміну принципів виплат одноразової допомоги безробітним на організацію підприємницької діяльності, включення до страхового стажу з безробіття періодів відпусток по догляду за інвалідами та літніми людьми, а також відмову від необхідності реєстрації трудового договору в службі зайнятості.
 
Провідний науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України Лідія Ткаченко вважає, що ці нововведення не стимулюватимуть безробітних до підприємництва.
 
"Якщо хочеш реєструватися підприємцем, то потрібно це робити в перший день отримання статусу безробітного, - каже вона. - Однак якщо безробітний захоче відкрити бізнес пізніше, то отримає мізерну суму".
 
При цьому мова йде про невеликі суми, яких не вистачить навіть на оренду торгової точки, каже експерт. Мінімальна місячна допомога по безробіттю для застрахованих осіб становить 882 грн (залежить від страхового стажу і середньої зарплати), для незастрахованих - 544 грн.
 
Експерти відзначають, що допомога по безробіттю - найнижча з усіх видів соціальних виплат, при цьому чим довше людина перебуває в статусі безробітного, тим менше він отримує. Тому заступник голови Федерації профспілок Григорій Осовий вважає за доцільне розглянути питання підвищення допомоги хоча б до рівня прожиткового мінімуму для працездатних (1147 грн).
 
"Профспілки неодноразово піднімали це питання, тим більше що бюджет фонду профіцитний. Однак урядова сторона і роботодавці блокують цей процес", - додає він.
 
У своєму законопроекті Кабмін лише прописує норму про те, що допомога по безробіттю не повинна бути нижче мінімального рівня, чого і так не було, каже Ткаченко.
 
"Але навіть така зміна не гарантує мінімальний рівень життя", - упевнений Григорій Осовий.

За матеріалами: Новини сьогодні
27-08-2013
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 11343

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]