Головна » 2017 » Вересень » 13 » Закарпатські угорці - чим офіційний Будапешт їх лякає

Закарпатські угорці - чим офіційний Будапешт їх лякає

11 вересня міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто заявив, що угорське Міністерство закордонних справ припиняє міжнародну підтримку України.

Причина такого рішення – новий український закон про освіту. На думку угорського МЗС, документ порушує права нацменшин, у тому числі 150-тисячної угорської, на отримання освіти рідною мовою. Тому міністр закордонних справ Угорщини розпорядився, щоб угорські дипломати не підтримували українських ініціатив на міжнародній арені. Що це значить і чого очікувати? Відповідаємо на три головні питання.

1. Що страшного у законі?

Насправді нічого. Новий закон гарантує особам, що належать до національних меншин, право на навчання у закладах освіти відповідною національною мовою. Для цього у закладах поруч із класами чи групами навчання державною мовою створюються класи чи групи з навчанням мовою національної меншини.

Тому новий закон не обмежує національні меншини, у тому числі угорську, у праві на здобуття освіти національною мовою. Водночас створення паралельних класів (груп) із навчанням державною мовою дає можливість представникам національних меншин за бажанням краще вивчити українську. Це дозволить їм краще взаємодіяти з україномовним простором. Зокрема полегшить підготовку до ЗНО, вступ до вищих учбових закладів та, зрештою, допоможе будувати кар’єру, що без знання державної мови зараз в Україні фактично неможливо.

2. Чому Угорщина вдалася до таких різких дій?

Навесні наступного року у Угорщині відбудуться вибори. Тому цю заяву не варто сприймати як загрозу українським ініціативам. Найімовірніше, її зроблено для того, щоб «підігріти» націоналістично налаштовану частину угорського електорату.

У будь-якому разі, те, що сталося, є нетиповим для дипломатії випадком. Адже закон визначає лише загальний напрям розвитку подій. Деталі визначатиме Міністерство освіти у робочому порядку, і на ці деталі можна впливати, коригувати їх так, щоб зробити процедуру максимально коректною.

3. Чим це загрожує Україні?

Нічим. Так, угорська сторона загрожує припинити підтримку будь-яких українських проектів на міжнародній арені. Але насправді Угорщина не має жодних важелів впливу. Досі вони голосували за продовження антиросійських санкцій і могли б припинити це робити. Але з іншого боку є Європейський Союз, з яким у угорців не найкращі стосунки. Зокрема наприкінці серпня між Угорщиною та Нідерландами стався серйозний дипломатичний конфлікт. Тобто Україна навряд постраждає від такого рішення угорського МЗС.

Волонтерський фонд “Повернись живим”

Новий Закон України “Про освіту”, прийнятий Верховною Радою України 5 вересня 2017 року (витяг):
Стаття 7. Мова освіти
1. Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова.
Держава забезпечує кожному громадянинові України право на здобуття формальної освіти на всіх рівнях (дошкільної, загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої), а також позашкільної та післядипломної освіти державною мовою в державних і комунальних закладах.
Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в комунальних закладах дошкільної і загальної середньої освіти. Це право реалізується через окремі заклади освіти, класи (групи) з навчанням мовою відповідної національної меншини та корінного народу України поряд з українською мовою, що створюються відповідно до законодавства, і не поширюється на заклади освіти, класи (групи) з навчанням українською мовою.Особам, які належать до корінних народів і національних меншин України, також гарантується правона вивчення рідної мови в державних і комунальних закладах освітиабо через національні культурні товариства.
Особам з порушеннями слуху забезпечується право на навчання жестовою мовою та на вивчення української жестової мови.
2. Закладами освіти забезпечується обов’язкове вивчення державної мови, зокрема, у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням державної мови.
Особам, які належать до національних меншин, іноземцям та особам без громадянства створюються належні умови для вивчення державної мови.
3. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування, насамперед англійської мови, в державних і комунальних закладах освіти.
4. У закладах освіти відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або декілька дисциплін двома та більше мовами -державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.
5. За бажанням здобувачів професійної та вищої освіти заклади освіти створюють можливості для вивчення ними мови національної меншини як дисципліни в обсязі, що дає змогу провадити професійну діяльність у вибраній галузі з використанням цієї мови.
6. Держава сприяє створенню та функціонуванню закладів освіти за кордоном, у яких здійснюється навчання українською мовою або вивчається українська мова.
7. Особливості використання мов в окремих видах та рівнях освіти визначаються спеціальними законами.


За матеріалами: Новини сьогодні
13-09-2017
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1714

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]