Головна » 2015 » Травень » 26 » Закарпаття у Києві пропонують розділити на п’ять повітів

Закарпаття у Києві пропонують розділити на п’ять повітів

У повітової влади буде набагато менше повноважень, аніж у нинішньої районної. Більшість функцій перейде на низовий рівень, до громад.

Натомість повітове самоврядування візьме на себе відповідальність за справи, які неможливо вирішити на базовому щаблі, — насамперед це стосується до медичної допомоги вторинного рівня (йдеться про лікарні зі стаціонаром).

Окрім того, у повітових центрах працюватимуть представники виконавчої влади держави — державні урядники, які стежитимуть за законністю в діяльності органів місцевого самоврядування. Зокрема, урядники матимуть право зупинити рішення місцевих рад, якщо вони порушують закон або виходять за межі повноважень, з одночасним зверненням до суду.

Отже, поділ областей на повіти (або можна сказати — гуртування громад у повіти) відбуватиметься з урахуванням двох основних факторів: здатністю адміністративно-територіальної одиниці забезпечити мешканців якісними медичними послугами, а також можливістю ефективного контролю над місцевою владою.

В експертній пропозиції Ігоря Коліушка передбачено створення 129 повітів на всій території України замість 490 районів, а також близько 1,5 тисяч громад замість 11,5 тисяч суб'єктів місцевого самоврядування у нинішньому статусі.

Фактично в Києві пропонують розділити Закарпаття на п’ять повітів з центрами в Ужгороді, Мукачеві, Берегові, Хусті та Рахові, якщо з чотирма повітами більш менш зрозуміло то чому вибрано Рахів, а не Тячів де набагато більша кількість населення не зрозуміло.


За матеріалами: Новини сьогодні
26-05-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1968

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]