Головна » 2016 » Серпень » 3 » Захід дивиться на російські перипетії в Сирії з недовірою - InoPressa

Захід дивиться на російські перипетії в Сирії з недовірою - InoPressa

У провінції Ідліб збито російський вертоліт "під час виконання незрозумілого завдання", пишуть ЗМІ. Експерти впізнали штурмову версію Мі-8АМТШ - "Термінатор" - з блоками Б-8В20А для запуску ракет і не хочуть вірити Москві, що він, мовляв, доставляв в Алеппо продукти. До речі, скидати борошно і рис у густонаселеному місці небезпечно, вказує The Times, називаючи загибель п'яти осіб на борту найбільшими втратами Росії на сирійській війні.

У понеділок ув сирійській провінції Ідліб на південний схід від міста Алеппо був збитий російський вертоліт. За даними Кремля, всі, хто перебував на борту - троє членів екіпажу і два офіцери координаційного центру з примирення сторін конфлікту - загинули. Поки що жодне з угрупувань не взяло на себе відповідальності за інцидент.

Запевнення Москви, що машина займалася доставкою гуманітарної допомоги в Алеппо і перебувала на зворотному шляху в Латакію, видається "досить суперечливим", пише кореспондент Neue Zürcher Zeitung: на знімках "привертають увагу розміщені на фюзеляжі вертольота пускові установки для ракет". Як повідомили німецькі онлайн-ЗМІ, на відеозаписі навіть видно, що "вертоліт ніс на борту ракети".

"Наявність таких установок нічого не доводить, оскільки вони входять у стандартне оснащення російських багатоцільових вертольотів Мі-8", - зауважує автор.

"Тим часом подібні відеозаписи зі збитими вертольотами розбурхують уми в Росії", - продовжує він. "Путін діє в Сирії набагато успішніше за Обаму", і це принесло йому чималу популярність. Однак "прихильність росіян швидко сходить нанівець зі зростанням кількості загиблих", йдеться в статті. Минулого разу російський вертоліт був збитий під Пальмірою в липні.

Видання The Daily Beast пише: "Фото та відеозаписи уламків оголюють той факт, що вертоліт, який Росія називає "мирним засобом доставки гуманітарної допомоги", насправді був штурмовим повітряним судном, оснащеним блоками для запуску ракет".

Російський генерал Сергій Рудський заявив, що вертоліт був збитий "вогнем із землі", коли повертався на авіабазу "Хмеймім" після доставки продовольства і ліків в Алеппо, і що район його падіння - околиці міста Саракеб - контролюється "Джебхат ан-Нусра" (так раніше називалося офіційне відгалуження "Аль-Каїди" в Сирії)", йдеться в статті.

Автори зауважують: "Запевнення Міноборони РФ, що цей вертоліт не брав участі у виконанні бойового завдання, надто на тлі каральної кампанії російських ВПС в Алеппо, наштовхуються на одну заковику, пов'язану з типом і моделлю вертольота, які ідентифікували експерти".

"Мі-8АМТШ, прозваний "Термінатором" - це "штурмова версія старого випробуваного транспортного вертольота, оснащена безліччю так званих "підкріплень корпусу" для розміщення керованих і некерованих ракет", пояснили експерти. "На кількох відеозаписах, де відображені уламки, ми можемо бачити блок Б-8В20А для запуску ракет", - йдеться в статті.

Із зображень, які на даний момент доступні, неясно, чи були блоки заряджені.

Автори статті міркують: "Якщо блоки для ракет були порожні, то вертоліт або злетів без боєзапасу (що не рекомендується в зоні бойових дій), або витратив усі боєприпаси до того, як здійснив вимушену посадку".

Крістофер Хармер (Institute for the Study of War, США) повідомив виданню: "Мі-8 з самого початку був сконструйований як практичний транспортний засіб середньої вантажопідйомності, але російська сторона широко застосовує його як штурмовий вертоліт. Можливо, ця конкретна модель була обрана, щоб вони могли стверджувати, що виконувалася місія гуманітарного характеру, але переважна більшість операцій російських вертольотів у Сирії - це атаки".

"Той факт, що він був обладнаний блоками для ракет, означав: з землі його визнали реальною загрозою. Іншими словами, він був законною мішенню для атаки", - підсумовують журналісти.

"Вчора над підконтрольним повстанцям районом Сирії був збитий російський вертоліт, п'ять членів екіпажу загинули. Цей інцидент визнаний найбільш смертоносним для російської армії відтоді, як вона вступила в даний конфлікт", - повідомляють журналісти The Times.

"Вертоліт був збитий на кордоні провінцій Ідліб і Алеппо, в районі, підконтрольному "Армії завоювання" - потужному альянсу повстанців, який включає в себе колишнє угруповання "Джебхат ан-Нусра", яка минулого тижня відмовилася від офіційних зв'язків з "Аль-Каїдою", щоб зміцнити антиасадівську коаліцію і уникнути вогню Росії і США", - передають журналісти.

Москва продовжила використовувати колишню назву групи - "Джебхат ан-Нусра" - і заявила, що це формування контролює район, над яким був збитий вертоліт, спільно з союзниками з "так званої поміркованої опозиції". Володимир Комоєдов, голова комітету з оборони Держдуми, звинуватив у трагедії підконтрольну США коаліцію і сказав, що Росія відповість "не військовим способом, а політичним".

"І досить розуміти амбіції Сполучених Штатів, треба їх розбивати, щоб підпорядкована Штатам коаліція поводилася в рамках", - заявив Комоєдов журналістам.

На місці катастрофи вертольота виявлено російські водійські права двох осіб з нечитабельним текстом і паспорт на ім'я Олега Юрійовича Шеламова, уродженця міста Торжок Тверської області. У Мережі з'явилося відео, в якому юрба, що зібралася навколо одного з закривавлених тіл, кричить "Аллаху акбар!", йдеться в статті.

Перш ніж з'явилася новина про катастрофу гелікоптера, на російському "Первом канале" був показаний сюжет про те, як вертоліт Мі-8 скидає над Алеппо борошно, рис, м'ясні і рибні консерви. У сюжеті повідомлялося, що допомога "доставлена ​​і в ту частину Алеппо, яку контролюють повстанці", передають автори.

Військові аналітики і фахівці з надання гуманітарної допомоги поставили під сумнів цей телесюжет. Вони кажуть, що "жодного прецеденту доставки допомоги російськими військами в підконтрольні повстанцям райони не було", а в підконтрольну режиму західну частину Алеппо можна потрапити по автомобільній дорозі - "скидати туди щось з повітря немає потреби".

Крім того, за словами чиновників, скидати вантажі з повітря в густонаселені міські райони небезпечно і проблематично, передає видання. "Якщо скидати те, що вони казали, - борошно, рис, - можна взагалі вбити людей", - зауважило одне із джерел.

Переклад Inopressa.ru


За матеріалами: Новини сьогодні
03-08-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1787

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]