Головна » 2016 » Травень » 8 » Знайшли постамент пам’ятника Масарику у Великому Березному

Знайшли постамент пам’ятника Масарику у Великому Березному

 Із історичних документів відомо, що перший президент Чехо-Словаччини чимало зробив для Закарпаття, яке за часів його президентства входило до складу Чехо-Словацької Республіки.

Цей період був благодатним і для Великого Березного, йдеться в матеріалі порталу БерезнийОнлайн.

Готуючи фотоматеріали для книги про Великий Березний, зокрема про пам'ятки історії та культури 30-40-х років минулого століття, ми неодноразово звертали увагу на фото пам'ятника першому президенту Чехословацької Республіки Томашу Гарріґу Масарику. Декілька світлин, але різні ракурси, різні періоди. Дискутували про місце розташування пам'ятника, почали аналізувати. Громадський активіст селища, фотограф Віктор Ілліч Ковач згадав про великий камінь, який не одне десятиліття лежить на березі річки Уж, навпроти гімназії, серед сміття.

Разом із односельчанином Ярославом Реганом вирішили ще раз оглянути кам'яну брилу , вага якої більше 1,5 тонни. Розкопали камінь, підняли одну сторону і побачили напис: «POSTAVLENO 1935».

Співставивши усі фотофакти, спогади строжилів, можна стверджувати, що камінь, який більше 70-ти років пролежав на березі річки у центрі селища, є постаментом пам'ятника Томашу Гарріґу Масарику.

    Віктор Ковач, громадський активіст, фотограф: «Із історичних документів відомо, що чеський учений-філософ, політичний і державний діяч, перший президент Чехо-Словаччини чимало зробив для Закарпаття, яке за часів його президентства входило до складу Чехо-Словацької Республіки. Цей період був благодатним і для Великого Березного. Проведено роботи з вимощування центральних вулиць селища бруківкою, зроблені укріплення берегів річки Уж, які збереглися до сьогодні. Велися роботи по розширенню водогону і будівництво великого резервувару для води поблизу селища. Щоби мати згадку про особу, яка вплинула на історію краю і долі його жителів, на знак вдячності лідеру Чехо-Словаччини, березнянці зібрали кошти і встановили у 1935 році на площі навпроти горожанської школи погруддя першого президента Чехословацької Республіки Томаша Гарріґа Масарика».

    Халахан Володимир, вчитель історії Великоберезнянської гімназії: «Пам'ятник Т.Г.Масарику, як бачимо на світлинах тих років, справді розташовано було на центральній площі селища перед горожанською школою і огороджено. Хоча мала місце і версія, що постамент із погруддям встановлений був у парку біля фонтана. Проте проаналізувавши усі фотофакти, ми прийшли до висновку, що ця версія хибна.

    Достовірних історичних фактів подальшої долі пам'ятника Т.Г.Масарику на сьогодні нема. Можемо тільки спиратися на спогади старожилів селища та здогадки.

    Після Мюнхенської змови та рішення Першого Віденського арбітражу Закарпаття увійшло до складу Королівства Угорщини. На початку 1939 р. за наказом регента Міклоша Горті угорські війська окупували Карпатську Україну. Прийшовши до влади, хортисти не могли допустити подальшого існування на їхній землі пам'ятника лідеру Чехо-Словаччини Т.Г.Масарику. Тому, думаємо, у 1939 році погруддя було знищено.

    Проте постамент залишили і біля нього встановили флагшток.

    Скільки часу простояв ще постамент невідомо. Та на історичних світлинах після 1940 року на площі селища він уже відсутній. Тому допускаємо думку, що зважаючи на тодішні обставини і відношення хортистів, постамент у 1939-1940 рр. демонтували, а оскільки вага його понад 1,5 тонни, то просто скинули до річки Уж, за горожанською школою. Там він і пролежав більше 70-ти років на березі , допоки ним все-таки не зацікавилися місцеві ентузіасти».

Приємно відзначати той факт, що березнянці шанують історію , і з повагою ставляться до тих особистостей, які в різні часи працювали на благо краю. Про любов та вдячність закарпатців до Масарика однозначно свідчить встановлення пам'ятника цьому видатному діячеві у селищі.

Сподіваємося,що знайдений постамент відновлять і, можливо, у майбутньому на ньому знову буде встановлено погруддя видатного діяча.

Прохання до жителів селища, у яких є більш достовірні факти, історичні світлини, долучатися до вивчення та написання історії Великого Березного.


За матеріалами: Новини сьогодні
08-05-2016
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1979

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]