Головна » 2015 » Липень » 14 » Знизити Рада планує з 60 до 50 відсотків кворум загальних зборів учасників ТОВ

Знизити Рада планує з 60 до 50 відсотків кворум загальних зборів учасників ТОВ

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про внесення змін до статті 60 Закону "Про господарські товариства" (щодо зменшення кворуму загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю) (№2757).

Як повідомляє УНІАН, за це рішення з другої спроби проголосували 226 народних депутатів з 333 зареєстрованих в сесійній залі.

Під час розгляду питання були враховано, перехідний період у зв'язку з подальшим прийняттям закону повинен бути не менше року, а норми закону не повинні поширюватися на держпідприємства.

Крім того, в законопроекті до другого читання пропонується передбачити механізм викупу один одного для господарських товариств.

Як наголошується в пояснювальній записці, чинний Закон "Про господарські товариства" передбачає, що загальні збори товариства з обмеженою відповідальністю має кворум за умови присутності учасників товариства (представників учасників), які сукупно є власниками понад 60% голосів.

"Такі вимоги до кворуму загальних зборів дозволяють власнику 40% голосів паралізувати управлінську діяльність загальних зборів. Власники 40% голосів, не будучи на загальні збори, блокують роботу вищого органу управління товариства з обмеженою відповідальністю", - йдеться в документі. Завищені вимоги закону до кворуму загальних зборів створюють ризики порушення прав більшості учасників на участь в управлінні товариством.

Зниження кворуму до 50% + 1 голос "буде протидіяти спробам власників 40% голосів паралізувати управлінську діяльність загальних зборів учасників товариства", - йдеться в пояснювальній записці.

Очікується, що такий спосіб законодавчого регулювання порядку проведення загальних зборів не тільки вирішить проблеми захисту інтересів учасників товариств, але й наблизить законодавство України до міжнародних стандартів, що позитивно вплине на інвестиційний клімат України.

Нагадаємо, що 19 березня року Рада прийняла схожий закон про зниження до 50% + 1 голос кворуму для зборів акціонерних товариств, який 25 березня підписав президент.


За матеріалами: Новини сьогодні
14-07-2015
nowyny.com/
Додав: adminA
Коментарі: 0
Переглядів: 1943

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]