Головна » 2024 » Січень » 28 » Низка країн призупинили фінансування агентства ООН у Газі

Низка країн призупинили фінансування агентства ООН у Газі

Низка країн призупинили фінансування агентства ООН для допомоги палестинським біженцям (БАПОР) після того, як кількох його співробітників звинуватили у причетності до нападу угруповання ХАМАС на Ізраїль. Про це пише Reuters.

Серед країн, які припинили фінансування — Сполучені Штати, Велика Британія, Австралія, Канада, Італія та Фінляндія.

З 1949 року агентство надає допомогу палестинським біженцям у галузі освіти та охорони здоров'я у Секторі Гази, на Західному березі річки Йордан, в Йорданії, Сирії та Лівані. Зокрема, агентство підтримує приблизно дві третини 2,3-мільйонного населення Сектору Гази, відігравши ключову роль у гуманітарній допомозі під час поточної війни.

Та після того, як Ізраїль заявив, що 12 співробітників БАПОР причетні до атаки 7 жовтня 2023 року, західні країни почали розривати контракти з агентством.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «жахнувся від цієї новини» і пообіцяв провести "терміновий і всебічний незалежний огляд БАПОР", передають BBC та Al Jazeera.

Глава БАПООР Філіп Лаццаріні наголосив, що проводиться повне розслідування звинувачень, щоб "негайно встановити істину".

"Щоб захистити здатність агентства надавати гуманітарну допомогу, я прийняв рішення негайно розірвати контракти з цими співробітниками", — пояснив Лаццаріні.

За його словами, будь-які співробітники, яких визнають причетними до "терористичних актів", будуть притягнуті до відповідальності.

Водночас міністр Палестинської автономії з цивільних справ Хусейн Аль-Шейх заявив, що рішення деяких країн щодо призупинення фінансування БАПОР «несе великі політичні та гуманітарні ризики для надання допомоги».

"Щоб захистити здатність агентства надавати гуманітарну допомогу, я прийняв рішення негайно розірвати контракти з цими співробітниками", — пояснив Лаццаріні.

За його словами, будь-які співробітники, яких визнають причетними до «терористичних актів», будуть притягнуті до відповідальності.

Водночас міністр Палестинської автономії з цивільних справ Хусейн Аль-Шейх заявив, що рішення деяких країн щодо призупинення фінансування БАПОР "несе великі політичні та гуманітарні ризики для надання допомоги".

"Нам потрібна максимальна підтримка цієї міжнародної організації", — підкреслив він.

Пресслужба ХАМАС також закликала ООН і міжнародні організації "не піддаватися погрозам і шантажу з боку Ізраїлю".


За матеріалами: Новини сьогодні
28-01-2024
nowyny.com/
Додав: admin
Коментарі: 0
Переглядів: 1524

Коментарі

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]